Εμπειρογνώμονες, επενδυτές, νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), εκπρόσωποι της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν την Παρασκευή 27/09 στο 2ο Hellenic Impact Investing Conference (HIIC24) το Συνέδριο για τις Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος (ΕΠΚΑ, Impact Investing) και την βιώσιμη ανάπτυξη

Nίκος Παπαθανάσης: «Το Impact Investing έχει έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αειφορίας και στην επίτευξη θετικών αποτελέσματων για το περιβάλλον και την κοινωνία»

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης το παρόν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στην ομιλία έναρξης ανέδειξε την επιτυχία της Ελλάδας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελληνική Οικονομία και την σημασία των πρωτογενών πλεονασμάτων και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Κατόπιν μίλησε για τον ρόλο της Ελληνικής Κυβέρνησης στην υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής μετάβασης αλλά και της κοινωνικής συνοχής: «ο κύριος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα οφέλη που προέρχονται από την οικονομική ανάπτυξη επανεπενδύονται στην κοινωνία μας».

Ζωή Ράπτη: σχέδιο αυξήσεων στα έξοδα που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα για έρευνα και ανάπτυξη, ακόμη και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη απηύθυνε τον χαιρετισμό του Συνεδρίου, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της αξιοποίησης των ΕΠΚΑ (Impact Investing) για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Ελλάδας. Ανακοίνωσε επίσης τις κινήσεις της κυβέρνησης όπως το φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητικών έργων σε Πράσινο Υδρογόνο από κοινού με τη Γερμανία και το σχέδιο για αύξηση έως 200% των εξόδων για Έρευνα και Ανάπτυξη που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα επιχειρήσεων.

Το Hellenic Impact Investing Conference ήταν ένα διεθνές συνέδριο, συνοδευόταν από workshops και παράλληλα events και είχε θέμα «Emerging Horizons: Cultivating New Ecosystems Through Impact Investing», εστιάζοντας στην προώθηση των βιώσιμων επενδύσεων σε αγορές όπως η Ελλάδα. Γι αυτό τον λόγο προσέλκυσε εξέχοντες παράγοντες από τον διεθνή χώρο των επενδύσεων, της βιώσιμης ανάπτυξης, της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.

Πάτρικ Όντιερ (Buliding Bridges, Ελβετία): «τώρα είναι απαραίτητη η παροχή ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα, ώστε το Impact Investing να αποτελέσει καθιερωμένη προσέγγιση σε κάθε τύπο επένδυσης»

Ο Patrick Odier, εξέχον στέλεχος με μακρόχρονη εμπειρία στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, συνδέθηκε με το συνέδριο από τα γραφεία της Building Bridges στην Ελβετία, και ανέλυσε τις τάσεις και τις προκλήσεις που αφορούν τα τραπεζικά ιδρύματα ως προς τις ΕΠΚΑ.

Kρίστοφερ Ντάλμπεργκ (CIM, ΗΠΑ): «Καλά νέα: η ψηφιοποίηση συστημάτων πληρωμών βελτιώνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση παγκοσμίως»

Ο Christoffer Dahlberg, στέλεχος της Community Investment Management με έδρα τις ΗΠΑ, συμμετείχε στην συζήτηση για την χρηματοδότηση των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων. Έδωσε παραδείγματα από αγορές του εξωτερικού και πως μπορούν να εξελιχθούν στηρίζοντας τις ΜΜΕ, ενώ ανέδειξε το πως η ψηφιοποίηση των πληρωμών βελτιώνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε πολλές οικονομίες ανά τον κόσμο.

Ο ελληνικής καταγωγής Damian Payiatakis, στέλεχος της Barclays, ανέλυσε τις δυνατότες συμβολής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την δυναμική των ανερχόμενων αγορών στον τομέα του Impact Investing. Σύμφωνα με τον κο. Παγιατάκη, η Barclays «έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε βιώσιμες και πράσινες επενδύσεις, τόσο για πράσινες επιχειρήσεις, όσο και για την υποστήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης σε πράσινες πρακτικές και τεχνολογίες.»


Η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς Διονυσία Αυγερινοπούλου συμμετείχε στη συζήτηση για την Μπλε Οικονομία

Το HIIC24 ανέδειξε επίσης τις ευκαιρίες στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας και των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων. Η Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και ελληνίδα βουλευτής, στην κεντρική ομιλία της και στη συζήτηση για την Μπλε Οικονομία έδωσε τις κατευθύνσεις για το πώς οι λύσεις που βασίζονται στους ωκεανούς μπορούν να προάγουν τόσο την προστασία των οικοσυστημάτων, όσο και την οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του τομέα της βιομηχανίας ξεχώρισαν συμμετοχές όπως της Motor Oil, που συμμετείχε στο συνέδριο με δύο στελέχη: τον Δημήτρη Κονταξή, που παρουσίασε τις πολύπλευρες δράσεις του ομίλου στην Διαχείριση Αποβλήτων συνδέοντάς τες με τις ανάγκες και στρατηγικές της Ε.Ε. και τις διαθέσιμες τεχνολογίες της αγοράς, και τον Κωνσταντίνο Χατζηφώτη που έδωσε μια εικόνα των κινήσεων της Motor Oil στον τομέα της Ενέργειας, επισημαίνοντας παράλληλα και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τυν στόχευση στην ενεργειακή μετάβασης, όπως π.χ. η ενεργειακή ασφάλεια και η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην Ευρώπη.


Kωνσταντίνος Χατζηφώτης (Motor Oil): «Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά στοχεύουμε και στην ενεργειακή ασφάλεια, κάτι που συχνά λησμονείται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Μάριος Αλεξάνδρου (EnergyIntel, Κύπρος): «Έξυπνα Δίκτυα και Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να προσαρμόσουν την παροχή ενέργειας και την διείσδυση των ενεργειακών υποδομών, στις ενεργειακές ανάγκες και στην κατανάλωση»

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναδείχθηκαν και από τον Μάριο Αλεξάνδρου της κυπριακής EnergyIntel, ο οποίος παρουσίασε την καινοτομία της εταιρείας στον τομέα της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας, μία λύση που παρέχει θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια με μία εντυπωσιακή απόδοση έως και 92%.


Βάλια Φράγκου (Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου): «Ασκούμε φιλανθρωπία με ταπεινοφροσύνη, και δεν ξεχνάμε ότι ο αντίκτυπος του Ιδρύματός μας είναι ο αντίκτυπος που δημιουργούν όλοι αυτοί τους οποίους στηρίζουμε»

Το 2o Hellenic Impact Investing Network είχε και πολλές συζητήσεις γύρω από τον κοινωνικό αντίκτυπο των επενδύσεων Impact, στις οποίες συμμετείχαν στελέχη από σημαντικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ειδικά στη συζήτηση με τίτλο Philanthropy 2.0, οι ομιλητές παρουσίασαν τρόπους με τους οποίους η παραδοσιακή φιλανθρωπία μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγική επενδύσεων κοινωνικού αντικτύπου μέσω του Impact Investing.

Το Rockefeller Brothers Fund για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η παρουσία του Rockefeller Brothers Fund, ενός ιστορικού υπέρμαχου των βιώσιμων επενδύσεων παγκοσμίως, ήταν αναμφίβολα μια από τις ξεχωριστές στιγμές του HIIC24, με την Geraldine Watson, Executive Vice President, Finance, Operations and Pocantico του ιδρύματος και επίτιμη προσκεκλημένη του κου Τσελένη, Προέδρου του Δ.Σ. του HIIN, να παρουσιάζει τις στρατηγικές του επενδυτικού οργανισμού για τον συνδυασμό των οικονομικών αποδόσεων με τα θετικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το HIIN, το Εθνικό Συμβούλιο για τις ΕΠΚΑ στην Ελλάδα, και τους συνεργάτες του, και ως εκ τούτου περιελάμβανε ένα πολύ περιεκτικό πρόγραμμα με εξειδικευμένες συζητήσεις και ομιλίες αλλά και πολλές ευκαιρίες δικτύωσης, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν συνεργασίες και να συζητήσουν περαιτέρω καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία μακροχρόνιου κοινωνικού αντίκτυπου.


Ο Κωστής Τσελένης, Πρόεδρος του Δ.Σ. και ιδρυτής του HIIN, ανέφερε: «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μοναδική θέση για να επωφεληθεί από τις ΕΠΚΑ. Από την ενεργειακή μετάβαση μέχρι την Μπλε Οικονομία, έχουμε μία τεράστια δυναμική να μετασχηματίσουμε την Οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.»