Mε το άνοιγμα, χθες, Τρίτη 8 Οκτωβρίου, του βιβλίου προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, που θα παραμείνει ανοικτό έως και το απόγευμα της Πέμπτης, 10 Οκτωβρίου, ο Όμιλος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην σύντομη αλλά πολύ επιτυχημένη πορεία του στο επιχειρείν. Με την ΑΜΚ η Cenergy επιδιώκει να χρηματοδοτήσει με 200 εκατ. ευρώ την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου της, αυτή τη φορά στην Βαλτιμόρη, των Ηνωμένων Πολιτειών. Από αυτό το ποσό, τα 30 εκατομμύρια αφορούν στη δαπάνη για την αγορά του οικοπέδου

επί του οποίου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο. Η νέα μονάδα του Ομίλου, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027, θα παράγει αρχικά, χερσαία καλώδια για τα ηλεκτρικά δίκτυα των ΗΠΑ και αργότερα, θα μπορεί να παράγει και υποβρύχια καλώδια. Σημειώνουμε ότι στις 22 Απριλίου 2024, η Cenergy Holdings είχε ανακοινώσει ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas, σχεδιάζε να κατασκευάσει μια νέα, υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής καλωδίων στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. 

Όπως ανέφεραν σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος και ο Αλέξανδρος Μπένος, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της Cenergy, καθώς τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι απαρχαιωμένα και χρειάζονται ανανέωση, η ζήτηση πολύ υψηλή, ενώ τα περιθώρια κέρδους στην εν λόγω αγορά είναι διπλάσια των ευρωπαϊκών! 

Μέσω της νέας μονάδας που θα είναι αντίγραφο του εργοστασίου της Θήβας, ήτοι, η δυναμικότητά της θα είναι αντίστοιχη εκείνη της μονάδας στην Βοιωτία, θα είναι δυνατή η παράδοση καλωδίων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση, ταχύτερη του ανταγωνισμού, τον οποίο αντιπροσωπεύουν σήμερα, οι εταιρείες Premian και SouthWire. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν ήδη παραγγελίες για καλώδια που θα εξυπηρετηθούν από το εργοστάσιο της Θήβας. 

Ο Αλέξανδρος Μπένος τόνισε ότι στόχος του Ομίλου δεν είναι να αποκτήσει μερίδιο στην αμερικανική αγορά, αλλά να εξασφαλίσει, σε πρώτη φάση, της παρουσία σε αυτή την μεγάλη αγορά. Όπως είπε, το εργοστάσιο στην Βαλτιμόρη θα είναι το «διαβατήριο» της Cenergy σε μια αγορά της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι το ότι οι Αμερικανοί αγοράζουν μόνον αμερικανικά προϊόντα! 

Τόσο ο κ. Αλεξίου, όσο και ο κ. Μπένος, έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η αίτηση της Cenergy έγινε δεκτή με ιδιαίτερα «φιλικό» τρόπο από τις αμερικανικές αρχές, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπαν, από το ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέσχε φορολογική ελάφρυνση ύψους 58 εκατ. δολαρίων. 

Είναι ενδεικτικό της ισχυρής θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Όμιλος, το γεγονός ότι, όπως ανέφεραν τα μέλη της διοίκησής του, το βιβλίο παραγγελιών δείχνει ότι το σύνολο της παραγωγής του εργοστασίου της Κορίνθου έχει πωληθεί έως και το 2028.

Συγκεκριμένα, το ανεκτέλεστο της Cenergy ανέρχεται σε τα 3,6 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε έργα  για τον κλάδο καλωδίων που έχουν ορίζοντα μέχρι το 2028  και σωλήνων έως και το 2025.  

Σημειώνουμε ότι ανάδοχοι στην ΑΜΚ της Cenergy είναι η Goldman και η HSBC και από την Ελλάδα, επικεφαλής η Alpha Bank. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η ευρεία διασπορά μετοχών (free float), δηλαδή το άθροισμα των θέσεων που κατέχουν σε μια εταιρεία όσοι διαθέτουν ποσοστό χαμηλότερο του 5% της μετοχής θα φθάσει στο 30% (από 20% σήμερα).

Όσον αφορά στην δημόσια προσφορά στο Βέλγιο και την Ελλάδα νέων κοινών μετοχών άνευ ονομαστικής αξίας της Εταιρείας, οι οποίες θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας ποσού μέχρι 200 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ποσού εξ εκδόσεως μετοχών υπέρ το άρτιο και θα προσφερθούν σε τιμή διάθεσης η οποία δεν είναι υψηλότερη από 9,86 ευρώ ανά νέα μετοχή.

Σημειώνουμε ότι θα προτιμηθούν οι παλαιότεροι μέτοχοι Ελλάδας στο βαθμό που τους αναλογεί το μέρος της αύξησης, αναλογικά, δηλαδή με τις θέσεις που κατέχουν κατά προσέγγιση μία νέα για κάθε 10 παλαιές. Επίσης, δεν προβλέπεται να υπάρχει δικαίωμα προτίμησης, ενώ από την όλη διαδικασία δεν συμμετέχει η μητρική εταιρεία, ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη παρουσίαση της Cenergy εδώ