Στο 3% κινείται ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης μέχρι σήμερα

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το 2024 «τρέχει» μέχρι στιγμής με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 3%. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε με παραδοχή ότι ο μέσος πληθωρισμός (σε επίπεδο γενικού δείκτη) θα συγκρατηθεί στο 2,7% με 2,8%. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει σε ολόκληρο το δ’ τρίμηνο ο μέσος πληθωρισμός να συγκρατηθεί στο επίπεδο του 2,7% και κάτω. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επίτευξη του στόχου -από τον οποίο εξαρτώνται και δημοσιονομικά μεγέθη όπως για παράδειγμα το ποσοστό αύξησης των συντάξεων την επόμενη χρονιά- θα κριθεί κυριολεκτικά στο… νήμα και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των τροφίμων αλλά και των ενεργειακών προϊόντων.

Τον Σεπτέμβριο ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε μεταβολή 2,9%. Το ποσοστό διαμορφώθηκε υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται και στη διευρυμένη τουριστική περίοδο της χώρας. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι στον κατάλογο των πέντε προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος, ενώ και ο κλαδικός δείκτης των ξενοδοχείων, καφέ κ.λπ. εμφάνισε από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης. Το ελαιόλαδο παραμένει το προϊόν με τη μεγαλύτερη ανατίμηση και τώρα οι ελπίδες εστιάζονται στο να κάνει τη διαφορά και στο ράφι η επικείμενη αύξηση της παραγωγής και στις τρεις ελαιοπαραγωγούς χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία. Στα τρόφιμα, το ανατιμητικό κύμα έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εκλείψει, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται για ακόμη έναν μήνα πάνω από το 3% (και συγκεκριμένα στο 3,2%).

Αναλυτικά, οι επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν στους επιμέρους δείκτες είναι οι εξής:

· +3,2% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών σε: ψωμί, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, τυριά

· +1,7% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

· +4,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση

· +5,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα στερεά καύσιμα.

· +3,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές - οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

· +0,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

· +1,2% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

· +3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

· +5,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.

· +3,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

· -0,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες.

· -1,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Σεπτεμβρίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023 προέκυψε αύξηση2,9% έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης επίσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2023 - Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2022 - Σεπτεμβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 3,0%, έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2022 - Σεπτεμβρίου 2023 με το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2022

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")