Το πετρέλαιο υποχώρησε έπειτα από την πολυαναμενόμενη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας το Σάββατο χωρίς νέα κίνητρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα, με το φάσμα των ισραηλινών χτυπημάτων στο Ιράν να πλανάται πάνω από την αγορά. Το Brent έπεσε σχεδόν 2% νωρίς σήμερα Δευτέρα πριν ανακάμψει για να διαπραγματευτεί κοντά στα 78 δολάρια. Το WTI έπεσε κάτω από τα 75 δολάρια.

Παρά τις υποσχέσεις του Πεκίνου για μεγαλύτερη στήριξη του προβληματικού τομέα των ακινήτων και την υπόδειξη μεγαλύτερου κρατικού δανεισμού, η ενημέρωση δεν έδωσε το πρωτογενές ποσό σε δολάρια για νέα δημοσιονομικά κίνητρα που ζητούσαν οι αγορές, αναφέρει το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, οι έμποροι πετρελαίου συνεχίζουν να παρακολουθούν την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου, με μία αναφορά να υποδηλώνει ότι έχει περιορίσει τους πιθανούς στόχους σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα στείλει ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και σχετικά στρατεύματα για να βοηθήσει στη θωράκιση του συμμάχου του.

«Η ανώμαλη ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης επισκίασε τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη ροή βαρελιών πετρελαίου από τις βασικές χώρες παραγωγής», ανέφερε σε σημείωμά της η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova Pte στη Σιγκαπούρη. «Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να κυμανθούν σε ένα εύρος τιμών».

Το Brent έχει αυξηθεί περίπου 9% αυτόν τον μήνα, καθώς η προοπτική κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή απειλεί την παραγωγή από μια περιοχή που παρέχει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Οι εντάσεις έχουν δει τα hedge funds να εγκαταλείπουν τα πτωτικά στοιχήματα έναντι του δείκτη αναφοράς του αργού με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν οκτώ ετών.