Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν κατά 3% κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών την Τρίτη, λόγω των ασθενέστερων προοπτικών ζήτησης και μετά από δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να μην πλήξει τους ιρανικούς πετρελαϊκούς στόχους, γεγονός που μετρίασε τους φόβους για διακοπή της προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 2,35 δολάρια ή 3% στα 75,11 δολάρια ανά βαρέλι στις 0445 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού WTI υποχώρησαν κατά 2,26 δολάρια ή 3,1% στα 71,57 δολάρια ανά βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν διαμορφωθεί περίπου 2% χαμηλότερα τη Δευτέρα. Όπως αναφέρει το Reuters, έχουν υποχωρήσει σχεδόν 4 δολάρια μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, εξανεμίζοντας σχεδόν τα σωρευτικά κέρδη που είχαν σημειωθεί στις επτά συνεδριάσεις μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όταν οι επενδυτές ανησυχούσαν για τους κινδύνους προσφοράς, καθώς το Ισραήλ σχεδίαζε αντίποινα σε μια πυραυλική επίθεση από το Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους του Ιράν και όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς, ανέφερε η Washington Post αργά τη Δευτέρα.

«Η αποδυνάμωση της ζήτησης έχει οδηγήσει τους εμπόρους να αποσύρουν το «ασφάλιστρο πολέμου» από τις τιμές», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova.

«Ωστόσο, η γεωπολιτική εξακολουθεί να στηρίζει το πετρέλαιο σε αυτό το επίπεδο. Χωρίς τη γεωπολιτική στην εξίσωση, το πετρέλαιο θα είχε κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο, ίσως και κάτω από το όριο των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, εν μέσω της τρέχουσας αφήγησης περί αποδυνάμωσης της ζήτησης».

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) μείωσε τη Δευτέρα τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης. Η ζήτηση της Κίνας θεωρείται πλέον ότι θα αυξηθεί κατά 580.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, από 650.000 bpd.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος σε 1,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 1,74 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας έδειξαν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα εργοστάσια περιόρισαν τις αγορές λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης καυσίμων και της μείωσης των εξαγωγικών περιθωρίων.

Η ανεξάρτητη αναλύτρια της αγοράς Tina Teng δήλωσε ότι ενώ οι προοπτικές ζήτησης παραμένουν αδύναμες λόγω της υψηλής παραγωγής ρεκόρ των ΗΠΑ και της χαμηλής κινεζικής ζήτησης, «το πετρέλαιο υποχώρησε από την άνοδο που προκάλεσε η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η αντίδραση της αγοράς μπορεί να ήταν υπερβολική».

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ διεύρυνε τους στόχους του στον πόλεμό του κατά των μαχητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους σε αεροπορική επιδρομή στα βόρεια.