Η αυξημένη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει ένα ενοχλητικά επαναλαμβανόμενο θέμα αυτόν τον αιώνα, όπως και τον προηγούμενο. Ο τόπος της σύγκρουσης μπορεί να μετατοπίζεται κάθε φορά και, συνεπώς, οι επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας. Μέχρι στιγμής, οι αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου φαίνεται

να μην επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κλιμάκωση αυτής της εβδομάδας στον Λίβανο και την άμεση εμπλοκή του Ιράν με το Ισραήλ.

Οι αναλυτές της Wood Mackenzie ρώτησαν την Ann-Louise Hittle, επικεφαλής του τμήματος Macro Oils, και τον Massimo Di-Odoardo, επικεφαλής του τμήματος Global Gas and LNG Research, γιατί οι αγορές έχουν παραμείνει σχετικά ήρεμες και ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι για την προσφορά και τις τιμές.

Ποια είναι η απειλή για την προσφορά πετρελαίου;
Ενδεχομένως μεγάλη, ανάλογα με το αν στοχοποιούνται οι υποδομές. Αναμένουμε ότι η ασφάλεια γύρω από τις βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας και τα λιμάνια θα διπλασιαστεί. Για να καθησυχάσουν την αγορά, οι χώρες παραγωγής στην περιοχή θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή, η διύλιση και οι εξαγωγές θα διατηρηθούν

Από τις μεγάλες παραγωγικές χώρες της περιοχής, το Ιράν - το οποίο παράγει 3,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου, εκ των οποίων περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξάγονται - είναι το πιο ευάλωτο σε διαταραχές. Το Ισραήλ φέρεται να έχει απειλήσει να επιτεθεί στις ενεργειακές υποδομές του. Σε μια ευρύτερη ή παρατεταμένη σύγκρουση, το Ιράκ - 4,2 εκατ. βαρέλι ημερησίως και 3,3 εκατ. βαρέλι ημερησίως εξαγωγές αργού πετρελαίου - θα μπορούσε επίσης να κινδυνεύσει, δεδομένου ότι φιλοξενεί ομάδες πληρεξουσίων που εδρεύουν στο Ιράν. Τα ιρανικά αντίποινα στις ενεργειακές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή αυξάνουν τους πιθανούς κινδύνους για τη διακοπή του εφοδιασμού.

Τέλος, εάν σημειωθεί διακοπή της προσφοράς, εκτιμούμε ότι ο ΟΠΕΚ διαθέτει περίπου 6 εκατομμύρια b/d εφεδρικής παραγωγικής δυναμικότητας άμεσα διαθέσιμα για να βγει στην αγορά εάν χρειαστεί. Ωστόσο, ένας περαιτέρω κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου θα ήταν εάν τα Στενά του Ορμούζ γίνονταν απρόσιτα. Περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου αργού διέρχεται από το Στενό, όπως και μεγάλο μέρος της εφεδρικής παραγωγικής ικανότητας.

Γιατί η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε σχετικά υποτονική;
Το μπρεντ σημείωσε άλμα 5 δολαρίων ΗΠΑ/βαρέλι αυτή την εβδομάδα καθώς κλιμακώθηκε η σύγκρουση. Αλλά στα 75 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι, είναι πολύ κάτω από την κορυφή του έτους στα 91 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι τον Απρίλιο, όταν οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν αυξήθηκαν. Έκτοτε, οι τιμές έχουν αποδυναμωθεί, καθώς το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και στην προοπτική απογοητευτικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

Ακόμα κι έτσι, η θεμελιώδης ανάλυσή μας δείχνει μια σφιχτή ισορροπία μεταξύ παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης για το υπόλοιπο του 2024. Αυτό που προβληματίζει είναι γιατί οι τιμές δεν είναι πιο σταθερές, ιδίως δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δικαιολογία για ένα ισχυρό γεωπολιτικό premium.

Πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αγορές φυσικού αερίου και ΥΦΑ;
Η αγορά ΥΦΑ αντιμετωπίζει παρόμοιους κινδύνους για την προσφορά με το πετρέλαιο, αλλά σε αντίθεση με το πετρέλαιο, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου εφεδρική δυναμικότητα σε περίπτωση διαταραχής, και ούτε το Ιράν ούτε το Ιράκ εξάγουν ΥΦΑ.

Το Ιράν εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγού στην Τουρκία για το ισοδύναμο των 4 εκατ. τόνων ετησίως υγροποιημένου φυσικού αερίου, ωστόσο οι σκόπιμες διακοπές του αγωγού ενέχουν σημαντικό πολιτικό κίνδυνο και υπάρχει επαρκής πλεονάζουσα δυναμικότητα για την εισαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου φαίνονται περιορισμένοι. (κυρίως από το Κατάρ). Όλες αυτές οι ποσότητες διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ. Η απειλή για την ικανότητα των δύο χωρών να παραδίδουν φορτία είναι περιορισμένη κατά την άποψή μας. Ωστόσο, υψηλότερη ασφάλεια για την προστασία των φορτίων, ίσως συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνοδείας για τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούσε να επιβραδύνει τις παραδόσεις στην αγορά.

Οποιαδήποτε διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, αν και έμμεσα. Το Ισραήλ έλαβε προληπτικά μέτρα για να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι υποδομές που βρίσκονται κοντά στη ζώνη σύγκρουσης γίνονταν στόχος πυραύλων. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπήρξε κανένα χτύπημα και οι ροές συνεχίστηκαν αμέσως. Τώρα, με τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ να έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά, φαίνεται απίθανο να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά.

Σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η Αίγυπτος θα πρέπει να εξασφαλίσει το ισοδύναμο έως και 6,5 εκατ. τόνων ετησίως υγροποιημένου φυσικού αερίου από μια ήδη περιορισμένη παγκόσμια αγορά (αν και η δυναμικότητα της αναγόμωσης θα μπορούσε να αποτελέσει περιορισμό). Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, αυτό θα συνέβαινε ακριβώς τη στιγμή που το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στην αιχμή της ζήτησης.

Η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου είχε ήδη τιμολογήσει ορισμένους από αυτούς τους κινδύνους. Οι τιμές διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από 13 δολάρια ΗΠΑ/mmbtu, καθώς η αγορά αντιμετωπίζει την αναζωπύρωση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία και τους περαιτέρω κινδύνους για τη διακοπή των ρωσικών αγωγών. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, δεν υπήρξε καμία αιχμή μετά την πρόσφατη κλιμάκωση και οι κίνδυνοι για διαταραχές του εφοδιασμού παραμένουν μέτριοι.

Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερη αντίδραση των τιμών;
Φαίνεται ότι οι έμποροι πετρελαίου και φυσικού αερίου στοιχηματίζουν ότι οι διαταραχές του εφοδιασμού μπορούν να αποφευχθούν, παρά την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αλλά αν ενταθεί η στρατιωτική δραστηριότητα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η άνοδος θα μπορούσε να είναι σημαντική.