Επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και κολοσσοί όπως η BASF. Aκολουθεί δεύτερο πακέτο που θα ξεπεράσει τα 10 δισ., με στόχο να υποστηριχθεί η στροφή της ενεργοβόρας βιομηχανίας σε καθαρές επιλογές χωρίς άνθρακα

Επιδοτήσεις 2,8 δισ. ευρώ μοιράζει η Γερμανία στην πρώτη φάση του προγράμματος που σχεδίασε για να υποστηρίξει τη στροφή της βιομηχανίας στην πιο καθαρή ενέργεια.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν σε παραγωγούς χημικών, γυαλιού και μετάλλων, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, και θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο «συμβάσεων για την κλιματική προστασία», που έχουν σκοπό να βοηθήσουν την ενεργοβόρα βιομηχανική βάση της χώρας να χρηματοδοτήσει τη στροφή προς καθαρότερες τεχνολογίες.

Στον δεύτερο γύρο των επιδοτήσεων, για τον οποίο η διαδικασία υποβολής προσφορών 8α ξεκινήσει εντός του έτους, η κυβέρνηση θα παράσχει συνολικά ένα «χαμηλό διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων» για σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της κρίσης που την έπληξε πριν από δύο χρόνια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν αιτήματα να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τη βιομηχανία και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

«Πρόκειται για νέο εργαλείο στην Ευρώπη, είμαστε πρωτοπόροι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Παρέχουμε τη δέσμευση στις εταιρείες ότι σε 15 χρόνια θα τους έχει επιστραφεί η διαφορά κόστους για την τεχνολογία που επιλέγουν».

Τα κεφάλαια απευθύνονται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς έντασης ενέργειας, αλλά και σε μεγαλύτερες εισηγμένες όπως η Suedzucker και η BASF, που επίσης έλαβαν επιδοτήσεις ύψους 228 εκατ. ευρώ και 310 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στον πρώτο γύρο επιλέχθηκαν συνολικά 15 έργα. Από τη στιγμή που η παραγωγή με καθαρή ενέργεια γίνει φθηνότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους των ορυκτών καυσίμων, οι επιδοτούμενες εταιρείες υποτίθεται ότι θα επιστρέφουν το πρόσθετο εισόδημα στο κράτος, γράφει το Bloomberg.

Περίπου 130 προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί για τον δεύτερο γύρο, στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστούν και έργα για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα - τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται ρυθμιστικό πλαίσιο στη Γερμανία.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το ταμείο για το κλίμα και τη μεταμόρφωση της Γερμανίας και είναι ήδη δεσμευμένα, είπε ο Χάμπεκ. Ωστόσο, το κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2025, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Νοέμβριο.

(από euro2day.gr)