Η Αλβανία άρχισε χθες και επισήμως τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ καθώς η Ελλάδα ήρε τις επιφυλάξεις της και έδωσε το “πράσινο φως” για την έναρξη της διαδικασίας. Στην πραγματικότητα ωστόσο κανένα από τα θέματα που απασχολούν την Αθήνα με πρώτο αυτό της προστασίας των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας δεν έχει επιλυθεί. Η αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη ένα μήνα νωρίτερα από το προγραμματισμένο δεν αποτελεί φυσικά υποχώρηση της πολιτικής των Τιράνων. Εξάλλου το καθεστώς του Ράμα πέτυχε αυτό που ήθελε εξαρχής στην Χειμάρρα, διενεργώντας 

νέες εκλογές τις οποίες και κέρδισε ο εκλεκτός του Έντι Ράμα, Βαγγέλης Τάβος. Και ο Ράμα δεν σταμάτησε εκεί τις προκλήσεις.

Την περασμένη Πέμπτη υποδέχθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο στα Τίρανα, ανακοινώνοντας σε πανηγυρικό κλίμα την συμφωνία με την Άγκυρα για την αποστολή σημαντικού αριθμού καμικάζι drones. Σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «πρόκειται για ένα δώρο που έρχεται ως ένα ισχυρό μήνυμα από τη Δημοκρατία της Τουρκίας ότι η Αλβανία είναι άτρωτη», χωρίς να διευκρινίζει πάντως τον αριθμό ή τον τύπο των drones που θα παραχωρήσει η 'Άγκυρα. Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η απόκτηση των τουρκικών καμικάζι drones δεν σημαίνει ότι «η Αλβανία θα επιτεθεί σε κανέναν». Γιατί τότε η Αλβανία εξοπλίζεται, απέφυγε να εξηγήσει. Είναι γνωστό πάντως ότι οι σχέσεις της με την Σερβία είναι εξαιρετικά τεταμένες λόγω του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το κλίμα με την Αθήνα δεν έχει βελτιωθεί.

Κατά την χθεσινή δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και το άνοιγμα της πρώτης δέσμης των ενταξιακών της κεφαλαίων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι «ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα», για να προσθέσει ότι το κυριότερο είναι πως «η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση καταγεγραμμένη των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Εντούτοις η Αλβανία έχει αναπτύξει ήδη ισχυρές συμμαχίες και εντός της ΕΕ με τελευταία αυτή με την Ιταλία με φόντο το μεταναστευτικό. Μάλιστα  την Δευτέρα το ιταλικό πολεμικό πλοίο "Libra" σάλπαρε προς την Αλβανία για να μεταφέρει την πρώτη ομάδα μεταναστών στις νέες εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί εκεί. Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τον 'Έντι Ράμα για την..γενναιοδωρία του. «Άρχισαν να λειτουργούν τα δυο κέντρα στην Αλβανία, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Πρόκειται για έναν καινούριο, θαρραλέο δρόμο, που μπορεί να ακολουθηθεί και με άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχαριστώ και πάλι τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και όλη την κυβέρνησή του, που πίστεψαν στην όλη αυτή πρωτοβουλία», δήλωσε η Μελόνι ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας. Ως μέρος της συμφωνίας που χρηματοδοτήθηκε από την Ιταλία, τρεις εγκαταστάσεις άνοιξαν επίσημα στην Αλβανία την περασμένη εβδομάδα: ένα κέντρο με χωρητικότητα 880 αιτούντων άσυλο, ένα κέντρο προ-απέλασης γνωστό ως CPR με 144 θέσεις και μια μικρή φυλακή με 20 θέσεις. Το σύμφωνο, το οποίο οι ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά το οποίο η ΕΕ έχει σιωπηρά επικυρώσει, υπεγράφη από τη Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, τον περασμένο Νοέμβριο. Η Μελόνι είχε αναφέρει τότε ότι σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Ράμα για τα κέντρα, θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υποστηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Η συμφωνία θα κοστίσει στην Ιταλία 670 εκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια. Υπεύθυνη για την λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι η Ιταλία καθώς υπάγονται στην ιταλική δικαιοδοσία, ενώ Αλβανοί φρουροί θα παρέχουν εξωτερική ασφάλεια.

Τούτων δοθέντων, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι και πάλι η Ελλάδα είναι αυτή που θα δέχεται πιέσεις εντός ΕΕ για να κάνει τα «στραβά μάτια» όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητος για χάριν της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και εν μέσω της παράνομης φυλακίσεως του Φρέντη Μπελέρη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε επιλέξει να πλέξει το εγκώμιο των Τιράνων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων! «Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», είχε πει χαρακτηριστικά, ξεχνώντας ότι οι αλβανικές αρχές φυλάκισαν με κατασκευασμένες κατηγορίες τον τότε εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας, λόγω της ελληνικής καταγωγής του. Και το θέμα είναι η «αμνησία» αυτή μην εξαπλωθεί σε όλη την ΕΕ  και κυρίως στην ελληνική κυβέρνηση, με την υπερίσχυση της λογικής «περασμένα ξεχασμένα»....