Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, αφού σημείωσε την πρώτη του άνοδο σε πέντε συνεδριάσεις, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ. Το Brent διαπραγματευόταν κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε προς τα 71 δολάρια. Η δολοφονία του Σινουάρ από Ισραηλινούς στρατιώτες οδήγησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανανεώσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις «δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».

 

Το κλίμα αναπτερώθηκε από μια έκθεση την Πέμπτη που έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου συρρικνώθηκαν κατά 2,19 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας υγιή κατανάλωση στον μεγαλύτερο χρήστη αργού. Τα στοιχεία από την Κίνα την Παρασκευή έδειξαν επίσης δειλά σημάδια οικονομικής βελτίωσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, αν και η εμφανής ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Η κινεζική ζήτηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην όλη εξίσωση», δήλωσε ο Zhong Liang Han, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Bank με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Αλλά πιστεύουμε ότι τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς είναι το μεγαλύτερο κομμάτι, και αναμένεται αρκετή υπερβάλλουσα προσφορά».

Η τελευταία κίνηση του Brent προς τα πάνω δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις απότομες μειώσεις της Δευτέρας και της Τρίτης, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να σημειώνουν πτώση 5% αυτή την εβδομάδα μετά την υποχώρηση των ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα πλήξει τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν σε αντίποινα για μια επίθεση στις αρχές του μήνα. Μακροπρόθεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημαντικό πλεόνασμα το επόμενο έτος.