Θεοδωρικάκος: Η Σημασία των Επενδύσεων στην Έρευνα και την Καινοτομία

Θεοδωρικάκος: Η Σημασία των Επενδύσεων στην Έρευνα και την Καινοτομία
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 18 Οκτωβρίου 2024 - 10:05

Επίσκεψη στον πρώτο ολοκληρωμένο πιλοτικό σταθμό παραγωγής, αποθήκευσης, συμπίεσης και χρήσης πράσινου υδρογόνου για τη φόρτιση ελαφρών οχημάτων στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 163η συνεδρίαση της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων στο ΕΚΕΦΕ, Δημόκριτος.  

Πρόκειται για την CYRUS SA, εταιρεία spinoff του Δημόκριτου, που έχει αναπτύξει τον σταθμό που λειτουργεί στο τεχνολογικό πάρκο «Λεύκιππος» του Κέντρου, αξιοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία θερμικής συμπίεσης Η2πτυξης. Η εταιρεία έχει μεταφέρει την τεχνογνωσία της από το Columbia University των ΗΠΑ και διακρίνεται για την καινοτόμο διαδικασία αξιοποίησης και αφομοίωσης διοξειδίου το άνθρακα προς παραγωγή πρώτων υλών για διατροφικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία συμβάλλει επίσης δραστικά στις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και στην αναστροφή της κλιματικής κρίσης.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος περιηγήθηκε στις πρότυπες εγκαταστάσεις της βιοτεχνολογικής εταιρίας Solmeyea, η οποία έγινε πρόσφατα δεκτή στο EIC (European Innovation Council) Accelerator Program. 

Στην ομιλία που έδωσε στην Σύνοδο των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία και την ουσιαστική διασύνδεση με την πραγματική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, οι σχετικές επενδύσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της χώρας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. 

Ο υπουργός σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του αναφέρεται διαρκώς στην ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, με ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με επένδυση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και φυσικά στην έρευνα και την καινοτομία και την ουσιαστική της διασύνδεση με την αγορά.

Όπως ανέφερε, στις 21 Οκτωβρίου θα ενημερωθούν οι παραγωγικοί φορείς της χώρας, παρουσία του Πρωθυπουργού, για τα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς και τα μέτρα και τις πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ώστε κανένας πολίτης να μην αισθάνεται την ανάγκη να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την Ελλάδα, όπως συνέβαινε στα δύσκολα χρόνια της υπερδεκαετούς κρίσης", είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής εξειδίκευσης με σκοπό να μετατρέψει το brain drain σε brain gain.

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρέθεσε, στη συνέχεια απτά στοιχεία για το τί κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης για την έρευνα και την καινοτομία, και σημείωσε ότι στην παρέμβαση Ι, του “Ερευνώ – Καινοτομώ” υποβλήθηκαν συνολικά, 427 προτάσεις από 565 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 237,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην παρέμβαση ΙΙ, με θέμα «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» υπέβαλαν συμμετοχή 2.402 διαφορετικές επιχειρήσεις, ενώ υποβλήθηκαν 1.938 προτάσεις με Δημόσια Δαπάνη 2.502.363.242,25 ευρώ και Προϋπολογισμό 2.834.002.309,57 ευρώ.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας που όπως είπε, εποπτεύει 11 ερευνητικούς φορείς και 2 ερευνητικά ινστιτούτα, με το προσωπικό για το 2024 να ανέρχεται στους 900 εργαζόμενους. Τόνισε δε ότι έχουν ήδη δοθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 114 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των ερευνητικών κέντρων, αλλά και για την ενίσχυση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. 

Οι επενδύσεις αυτές δεν είναι απλοί αριθμοί και στατιστικές. Είναι το θεμέλιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Αποτελούν κεντρικό πυλώνα και για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα, μπορούν να διαφοροποιηθούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Αυτό τις καθιστά πιο ανθεκτικές και επιτυχημένες στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.