Η BP ολοκλήρωσε την εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού λίγο πάνω από το 50% της Lightsource BP. Τον Νοέμβριο του 2023, η BP είχε ανακοινώσει ότι συμφώνησε να αποκτήσει το 50,03% των μετοχών που δεν κατείχε ήδη στην εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ηλιακών συστημάτων και συσσωρευτών κοινής ωφέλειας, με την επιφύλαξη ορισμένων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Lightsource BP επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία του πετρελαϊκού κολοσσού στον κλάδο των χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έναν αγωγό ανάπτυξης 62GW και δραστηριότητες που εκτείνονται σε 19 παγκόσμιες αγορές.

Ενώ η BP θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία, η Lightsource BP θα διατηρήσει το αυτόνομο μοντέλο λειτουργίας και το ανεξάρτητο εμπορικό σήμα της, παρέχοντας ανανεώσιμη και προσιτή ενέργεια σε επιχειρήσεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων χώρων όπως το ηλιακό πάρκο 247MW Vendimia στην Ισπανία.

Ο μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος δήλωσε ότι θα επιδιώξει να απελευθερώσει περαιτέρω αξία φέρνοντας έναν στρατηγικό εταίρο στην επιχείρηση εν ευθέτω χρόνω.

Η Lightsource BP λειτουργεί με ένα επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης, μελέτης, κατασκευής και μεταβίβασης (farm-down), το οποίο δημιουργεί αξία μέσω της πώλησης πλειοψηφικών συμμετοχών σε περιουσιακά στοιχεία που έχει αναπτύξει σε στρατηγικούς εταίρους.

Η εξαγορά θα βοηθήσει επίσης την BP να ανταποκριθεί στη δική της ζήτηση για ανταγωνιστική ως προς το κόστος, ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ άλλων για την εμπορία ενέργειας, τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, τα βιοκαύσιμα και το πράσινο υδρογόνο.

Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η BP ενοποίησε το χρηματοδοτικό χρέος της Lightsource BP και εξάλειψε μια υφιστάμενη εγγύηση που είχε εκδοθεί από την πρώτη.