Η European Energy εγκαινίασε επίσημα την πρώτη της πράσινη μονάδα υδρογόνου στο Made, κοντά στο Esbjerg της Δανίας, σηματοδοτώντας το πρώτο εγχείρημα του κατασκευαστή στην παραγωγή υδρογόνου μεγάλης κλίμακας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατασκευή της μονάδας ολοκληρώθηκε τον φετινό Ιούνιο και έπειτα από μια επιτυχημένη

δοκιμή, η εγκατάσταση είναι πλέον λειτουργική με τον πρώτο ηλεκτρολύτη που προμηθεύτηκε η δανέζικη εταιρεία Stiesdal.

Ήδη υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της εγκατάστασης με δύο επιπλέον ηλεκτρολύτες, εκ των οποίων ο επόμενος αναμένεται να εγκατασταθεί το 2025.

Όταν λειτουργήσουν και οι τρεις μονάδες, η μονάδα θα έχει συνολική δυναμικότητα 12MW και αναμενόμενη ετήσια παραγωγή 1500 μετρικών τόνων υδρογόνου.

«Με την έναρξη λειτουργίας στο Made, μπορούμε να παραδώσουμε πράσινο υδρογόνο στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της European Energy, Knud Erik Andersen

«Το επίτευγμα αυτό αποδεικνύει ότι ο μετασχηματισμός των ενεργειακών μας συστημάτων δεν είναι απλώς ένα μακρινό όραμα - συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η European Energy είναι υπερήφανη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής».

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στις εγκαταστάσεις του Made θα προμηθεύει το λιμάνι του Esbjerg και μια εταιρεία βιομηχανικών αερίων.

Η πλεονάζουσα θερμότητα που παράγεται από τη διαδικασία παραγωγής υδρογόνου θα αξιοποιηθεί από την DIN Forsyning, την τοπική υπηρεσία θέρμανσης του δήμου Esbjerg, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αποανθρακοποίηση του δήμου.

Η Centrica θα λειτουργήσει ως εταίρος εξισορρόπησης και βελτιστοποίησης της εγκατάστασης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική διαχείριση της χρήσης ενέργειας και της παραγωγής καυσίμων για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής και την ελαχιστοποίηση του κόστους.

Η λειτουργία της μονάδας θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την πράσινη παραγωγή υδρογόνου και τις λειτουργίες για την Ευρωπαϊκή Ενέργεια, δήλωσε ο κατασκευαστής.

Η European Energy βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση να θέσει σε λειτουργία τη μονάδα πράσινης μεθανόλης Kassø, η οποία αναμένεται να παράγει την πρώτη πράσινη μεθανόλη μέχρι το τέλος του 2024.