Συνεργασία Rolls-Royce και Τσεχίας για την Ανάπτυξη Μικρών Αρθρωτών Αντιδραστήρων

Συνεργασία Rolls-Royce και Τσεχίας για την Ανάπτυξη Μικρών Αρθρωτών Αντιδραστήρων
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 31 Οκτωβρίου 2024 - 16:38

Η Τσεχία εντείνει το ενδιαφέρον της για την πυρηνική ενέργεια, ερευνώντας τις δυνατότητες των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs). Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με τη βρετανική Rolls-Royce για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ενώ αγόρασε και ένα μειοψηφικό πακέτο στη θυγατρική Rolls-Royce SMR μέσω της κρατικής ενεργειακής επιχείρησης CEZ

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία, η τσεχική επιχείρηση ηλεκτρισμού CEZ εξαγόρασε το 20% των μετοχών της Rolls-Royce SMR. Η θυγατρική του ομίλου δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, οι οποίοι θεωρούνται «το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας» από αρκετούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Η αισιοδοξία για τους SMRs καθίσταται εμφανής από το γεγονός πως η Rolls-Royce SMR έχει καταφέρει να προσελκύσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση, παρά τις αυξανόμενες ζημιές της— 78 εκατομμύρια λίρες για το 2023 και 61 εκατομμύρια λίρες για το 2022— κατά τα προηγούμενα χρόνια. Οι ζημιές της εταιρείας συνδέονται κυρίως με την αύξηση των ερευνητικών της δραστηριοτήτων.

Ανάμεσα στους φιλόδοξους επενδυτές της Rolls-Royce SMR βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Constellation, η ευρωπαϊκή επενδυτική BNF Resources, και το καταριανό επενδυτικό ταμείο Qatar Investment Authority. Συνολικά, η επιχείρηση έχει λάβει 280 εκατομμύρια λίρες σε εξωτερικές επενδύσεις. Παράλληλα, το βρετανικό δημόσιο έχει δώσει 210 εκατομμύρια λίρες σε επιδοτήσεις, μέσω του ταμείου καινοτομίας και έρευνας UKRI Innovate UK. Η πώληση μετοχών στη CEZ αποτελεί μία νέα προσέγγιση για την εισροή ρευστότητας στα ταμεία της Rolls-Royce SMR, η οποία αποβλέπει και σε περαιτέρω χρηματοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Rolls-Royce SMR θα αναπτύξει περί τα 3 GW ενέργειας στην Τσεχία μέσω των SMRs της. Φυσικά, δεδομένου ότι η τεχνολογία των SMRs παραμένει σε στάδιο επιστημονικής διερεύνησης, η είσοδος των συγκεκριμένων μονάδων στο δίκτυο δεν αναμένεται άμεσα. Πέραν των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, η Τσεχία επενδύει και στους συμβατικούς, έχοντας επιλέξει τη νοτιοκορεατική KHNP για να κατασκευάσει τουλάχιστον δύο πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, η τσεχική Αρχή Ανταγωνισμού απέρριψε σήμερα τις ενστάσεις της γαλλικής EDF και της αμερικανικής Westinghouse σχετικά με τον διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Η Τσεχία σκοπεύει να αξιοποιήσει την πυρηνική ενέργεια ώστε να θέσει εκτός λειτουργίας τις ρυπογόνες μονάδες καύσης άνθρακα. Η Πράγα, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στρέφεται προς την πυρηνική ενέργεια, είτε μέσω παραδοσιακών, είτε μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, προκειμένου να υλοποιήσουν τους κλιματικούς τους στόχους, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η τάση αυτή συμβαδίζει με τη στροφή των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon, η Google, και η Microsoft με στόχο να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των ψηφιακών υποδομών τους.