Την ίδια περίοδο που η Πολιτεία αναδεικνύει το θέμα της ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής, με τον πρωθυπουργό της χώρας να αναφέρεται πρόσφατα στην προστιθέμενη αξία που θα μπορούσε να αποφέρει στην Ελλάδα η επεξεργασία του παραγόμενου βάμβακος, η μία κλωστοϋφαντουργία κλείνει μετά την άλλη

Ειδικότερα, το δίσεκτο 2024 αποδείχτηκε τελικά «πολύ...δίσεκτο» και για τον ευρύτερο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, καθώς από την αρχή του έτους έως σήμερα δύο εισηγμένες εταιρείες του έβαλαν «λουκέτο» (Νηματουργία Βαρβαρέσος και Fieratex), ενώ ανεστάλη την Παρασκευή (1/11/2024) η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕπίλεκτοςΕΠΙΛΚ 0,00% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την ανακοίνωση των ετησίων αποτελεσμάτων της και την «αδυναμία έκφρασης γνώμης» από την πλευρά του ορκωτού ελεγκτή.

«Η κυβέρνηση έχει αναμφίβολα αντιληφθεί τη σημασία της παραγωγής και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κλωστοϋφαντουργία στην οικονομία, ωστόσο από τη θεωρία θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη και μάλιστα άμεσα. Αν καθυστερήσουμε λίγο ακόμη, τότε δεν θα μιλάμε για δυνατότητες και προοπτικές, αλλά απλά για το παρελθόν του κλάδου».

Αυτό δηλώνει γνωστός παράγοντας του χώρου, συμπληρώνοντας: «Αυτή την περίοδο, οι ελληνικές μονάδες συζητούν με ιδιαίτερα γνωστούς ξένους οίκους με απώτερο σκοπό τη σύναψη συμβολαίων για την πώληση πράσινων προϊόντων. Έχουν προχωρήσει κάποιες λίγες πωλήσεις, πλην όμως το όλο εγχείρημα απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες που αν ολοκληρωθούν, θα αποφέρουν οφέλη για πάρα πολλά χρόνια. Το θέμα ωστόσο είναι, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, να υπάρχουν παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και να μπορούν να διαθέτουν το απαιτούμενο capacity».

Αντικίνητρα

Γενικότερα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες έχουν αναφερθεί σε αντικίνητρα που υπάρχουν και τις εμποδίζουν να αναπτυχθούν. Έχουν τονίσει για παράδειγμα ότι το ενεργειακό κόστος είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της Ευρώπης, ενώ μόλις πρόσφατα μίλησαν για εμπαιγμό από την Πολιτεία  όταν αντιλήφθηκαν πως από την προβλεπόμενη αποζημίωση έναντι της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, τελικά -σε αντίθεση με άλλους κλάδους- δεν θα εισπράξουν ούτε ευρώ!

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό ζήτημα είναι αυτό των μέχρι τώρα αναπτυξιακών νόμων, που ουσιαστικά εμποδίζουν τις εταιρείες του κλάδου να ευνοηθούν από αυτούς. «Οι υπόλοιποι κλάδοι επιδοτήθηκαν για να επενδύσουν, ενώ εμείς όχι. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα βρει άραγε βιώσιμες κλωστοϋφαντουργίες, έτσι ώστε να στηρίξει τις επενδύσεις τους;» αναρωτιούνται οι ίδιοι κύκλοι.

Η περίπτωση της Eπίλεκτος - Οι πιστωτές

Ο εισηγμένος όμιλος ανακοίνωσε έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα (6,3 εκατ. ευρώ), εμφανίζοντας παράλληλα αρνητικά ίδια κεφάλαια, οριακά θετικό EBITDA, καθαρό δανεισμό 59,6 εκατ. ευρώ, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης (-56,96 εκατ. ευρώ) και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές.

Κατά πόσο όμως μπορεί τελικά ο όμιλος να επιβιώσει;

Σύμφωνα με γνωστό χρηματιστηριακό παράγοντα, «το ποτήρι είναι είτε μισογεμάτο, είτε μισοάδειο, ανάλογα από ποια πλευρά το κοιτάζει κάποιος. Αν δεν συμφωνηθεί γρήγορα μια γενναία συμφωνία με τους πιστωτές, τα πράγματα θα εξελιχθούν αρνητικά. Εδώ και χρόνια, οι πιστωτές αντί να προχωρήσουν σε κούρεμα υποχρεώσεων, απλά μεταφέρουν χρονικά το πρόβλημα διογκώνοντάς το, εμποδίζοντας την εισηγμένη να λειτουργήσει απρόσκοπτα λόγω ελλιπούς ρευστότητας και φορτώνοντάς την με απίστευτους τόκους (4,13 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση). Το θέμα είναι πως αυτή την περίοδο η Επίλεκτος χρησιμοποιεί κάτω από το 10% της παραγωγικής της δυναμικότητας!

Οι συζητήσεις με τους πιστωτές έχουν ξεκινήσει, πλην όμως το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διοίκηση είναι πρόθυμη να παραχωρήσει κάποια μη λειτουργικά της ακίνητα και ενδεχομένως να προχωρήσει και σε κάποιες άλλες κινήσεις, προκειμένου να αναδιαρθρώσει το δανεισμό της, αλλά φαίνεται να επιμένει πως το ζητούμενο είναι να δοθεί μια μόνιμη λύση και όχι ένα μπάλωμα που θα μεταφέρει το πρόβλημα λίγο πιο μακριά».

(από euro2day.gr)