Οι επικριτές τους, όμως, καλούν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αναγνωρίσουν πόσο μεγάλο είναι το κόστος της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και να εγκαταλείψουν την τακτική τού «προχωράω αστραπιαία και δεν αφήνω τίποτε στο διάβα μου».
Microsoft, Google και Amazon έχουν συνάψει όλοι συμφωνίες με εταιρείες πυρηνικής ενέργειας αξίας πολλών δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, τα επόμενα χρόνια θα επιταχυνθεί περαιτέρω το κύμα των επενδύσεων στα κέντρα δεδομένων κυρίως χάρη στην ψηφιοποίηση και στην επέλαση της λεγόμενης παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Η προοπτική αυτή έχει εμπνεύσει ανησυχία για τη συνεπακόλουθη εκτόξευση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και δευτερευόντως για τον αντίκτυπο που θα έχει στο περιβάλλον η τεχνητή νοημοσύνη. Ο ΤζανπιέροΦρίζιο, πρόεδρος της μονάδας στροφής στην ηλεκτρική ενέργεια στην ελβετική πολυεθνική ΑΒΒ, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις του κέντρου δεδομένων της εταιρείας έχουν γνωρίσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και μέσα στο 2024 εκτιμάται πως αυτή έχει υπερβεί το 24%. «Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δράσουμε τώρα είναι να αναβαθμίσουμε την αποτελεσματικότητα στη χρήση της ενέργειας», τονίζει μιλώντας στο CNBC και εξηγεί πως «είναι ο καλύτερος τρόπος επειδή διαθέτουμε ήδη την απαιτούμενη τεχνολογία και μπορούμε να το κάνουμε τώρα ή να το κάνουμε αύριο το πρωί». Αναπτύσσοντας, πάντως, τη συλλογιστική του, προσθέτει ότι «ο δεύτερος καλύτερος τρόπος θα είναι να χρησιμοποιήσουμε την υγρή ψύξη, που επίσης, όμως, εμπίπτει ουσιαστικά στην καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας».
Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η ΑΙ χρειάζεται περισσότερη ενέργεια
Παράλληλα, όμως, μέσα στους τελευταίους μήνες οι τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft, Google και Amazon έχουν συνάψει όλοι συμφωνίες με εταιρείες πυρηνικής ενέργειας αξίας πολλών δισ. δολ., καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν επαρκή ενέργεια για τη λειτουργία των μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και πέραν των εφαρμογών που έχει σήμερα η συγκεκριμένη τεχνολογία. Η άνοδος της παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης συνέπεσε χρονικά με τη γενικότερη τάση των ανεπτυγμένων οικονομιών να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους ψύξης των κέντρων δεδομένων. Εξετάζουν ειδικότερα τη λύση της υγρής ψύξης ή υδρόψυξης, όπως είναι γνωστή η διαδικασία της χρήσης νερού με σκοπό τη μείωση της θερμοκρασίας στους σέρβερ αλλά και στον υπόλοιπο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η γαλλική εταιρεία εξοπλισμού ηλεκτρικής ενέργειας Schneider Electric έκλεισε προσφάτως συμφωνία αξίας 850 εκατ. δολ., με την οποία εξαγοράζει πλειψηφικό πακέτο στη Motivair Corp., αμερικανική εταιρεία εξειδικευμένη στην υδρόψυξη για την υπολογιστική μεγάλων ταχυτήτων και μεγάλης απόδοσης. Παράλληλα με την πυρηνική ενέργεια και την τεχνολογία υδρόψυξης, ορισμένοι παράγοντες του κλάδου της τεχνολογίας έχουν προτείνει να δρομολογηθούν εξελίξεις στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που θα διευκολύνουν τα κέντρα δεδομένων να λειτουργούν χωρίς να εκπέμπουν ρύπους.
Ενδεικτική η πρόσφατη δήλωση του ΕρικΣμιτ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Google, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα», για να συμπληρώσει ότι θα είναι καθοριστικό να επενδύσουν στην τροποποίηση και εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, μια και αυτού του είδους η επένδυση θα μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις με το περιβάλλον και το κλίμα.
Aπό την Καθημερινή