Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η Γεωργία, καθώς τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 26ης Οκτωβρίου άναψαν την περασμένη εβδομάδα το φυτίλι μαζικών διαδηλώσεων, αποκαλύπτοντας τον βαθύ διχασμό στην χώρα.
Χιλιάδες Γεωργιανοί συγκεντρώνονται νυχθημερόν έξω από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις «νοθευμένες», όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι και η Προεδρία της χώρας, βουλευτικές εκλογές με την ανάμειξη της Ρωσσίας.
Γεωργιανοί εκλογικοί παρατηρητές ισχυρίζονται ότι απεκάλυψαν σχέδιο ευρείας νοθείας, που παραποίησε το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Συμφώνως προς τα αποτελέσματα που ανεκοίνωσε η εκλογική επιτροπή, το κόμμα του –φίλα προσκειμένου προς την Ρωσσία– Γεωργιανού Ονείρου εκέρδισε το 53,92 % των ψήφων, έναντι 37,78 % που συνεκέντρωσε η ένωσις τεσσάρων φιλοδυτικών συμμαχιών της αντιπολιτεύσεως. Το Γεωργιανό Όνειρο εσημείωσε το υψηλότερο ποσοστό των ψήφων –σχεδόν 90%– στην περιοχή Javakheti της νότιας Γεωργίας. Στην πρωτεύουσα δεν έλαβε πάνω από 44% σε καμμία περιφέρεια.
Η εμπλοκή της Προέδρου της Γεωργίας «Δεν χάσατε τις εκλογές», υπεστήριξε η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι στους διαδηλωτές που ανέμιζαν σημαίες της Γεωργίας και της Ευρωπαικής Ενώσεως, οι οποίοι ήλπιζαν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Σαββάτου θα ήταν ένα είδος θετικού δημοψηφίσματος για τις προοπτικές εντάξεως της χώρας τους στην ΕΕ. «Έκλεψαν την ψήφο σας και προσεπάθησαν να κλέψουν το μέλλον σας. Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό και δεν θα αφήσετε κανέναν να το κάνει!». Η Ζουραμπιτσβίλι, μια κυρίως εθιμοτυπική Πρόεδρος, είπε στο πλήθος ότι θα υπερασπιστεί την πορεία της χώρας προς την Ευρώπη, έναντι των ενεργειών της κυβερνήσεως του Γεωργιανού Ονείρου. «Δεν έχουμε καμμία άλλη εναλλακτική λύση. Θέλουμε να αφήσουμε αυτήν την χώρα για τις επόμενες γενιές» ετόνισε.
Η προεκλογική εκστρατεία στο έθνος των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο συνορεύει με την Ρωσσία, εσημαδεύθη από έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα και ισχυρισμούς για εκστρατεία λάσπης. Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές εδήλωσαν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα «διχαστικό» περιβάλλον, που εχαρακτηρίσθη από εκφοβισμό και περιπτώσεις εξαγοράς ψήφων, διπλής ψηφοφορίας και σωματικής βίας. Οι ΗΠΑ εζήτησαν την διεξαγωγή ερεύνης για τις εκλογές στην Γεωργία. Υπέρ της εντάξεως στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, κυρίως οι νέοι, ενώ μεγάλος αριθμός άλλων Γεωργιανών επιθυμούν πιο στενές σχέσεις με την Μόσχα.
Η αναμέτρησις σηματοδοτεί την πλέον πρόσφατη υποτιθεμένη προσπάθεια του Κρεμλίνου να επεκτείνει την επιρροή του σε χώρες που κάποτε ευρίσκοντο στην σφαίρα επιρροής του.
Οι εκλογές στην Γεωργία ακολούθησαν ένα εξ ίσου αμφισβητούμενο δημοψήφισμα στην Μολδαβία, εν μέσω –και πάλι– ισχυρισμών για ρωσσική ανάμειξη και εντόνων κατηγοριών για νοθεία. Στο δημοψήφισμα, όμως, εκείνο εν τέλει ενεκρίθη με μικρή διαφορά το σχέδιο της κυβερνήσεως να επιδιώξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, συμφώνως προς τα επισήμως καταμετρημένα στοιχεία, στο δημοψήφισμα της 20ης Οκτωβρίου στην Μολδαβία, 50,46% εψήφισαν υπέρ της ευρωπαικής προοπτικής της χώρας, ενώ 49,54% εψήφισαν αρνητικά. Ο Πούτιν εκτιμάται ότι είναι αποφασισμένος να αυξήσει την επιρροή του στον Νότιο Καύκασο και κυρία αιτία ανησυχίας δείχνει να είναι ο δυτικόφιλος Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.
Ο Βίκτωρ Όρμπαν και τα ρωσσικά πυρηνικά Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη το Γεωργιανό Όνειρο. Η κλιμάκωσις της εντάσεως είχε ξεκινήσει ενωρίτερα φέτος, μετά την ψήφιση νόμου από το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο περί «ξένων πρακτόρων», που στοχοποιούσε μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημερώσεως. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτήρισαν τον νόμο ως «εμπνευσμένον από το Κρεμλίνο». Μάλιστα η ΕΕ, ως απάντηση, ανέστειλε τις συνομιλίες εντάξεως με την Γεωργία και οι ΗΠΑ άρχισαν να επανεξετάζουν τις σχέσεις με την κυβέρνηση.
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Γεωργιανού Ονείρου, Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του «παγκοσμίου κόμματος πολέμου» στην Δύση, που σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνησή του και να ωθήσει την Γεωργία σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Το κόμμα του, επισήμως, επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι προσηλωμένο στην ευρωπαική ολοκλήρωση, παρά τους δεσμούς του με την Μόσχα, που ισχυροποιήθησαν τους τελευταίους μήνες. Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι είναι γνωστός ολιγάρχης με περιουσία που εκτιμάται στα 6,8 δισ. ευρώ. Η περιουσία του ήρχισε να αυξάνεται ραγδαίως μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως. Είναι φίλος του Βλαντιμήρ Πούτιν και δεν το κρύβει. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, εζήτησε δημοσίως από τον Ρώσσο Πρόεδρο να μεταφέρει ρωσσικά πυρηνικά όπλα στην Γεωργία, δηλώνοντας πως αυτό θα ενίσχυε την ασφάλεια της χώρας του.
(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»)