Σερβία: Βασικός ο Ρόλος της στις Προσπάθειες της ΕΕ για Πράσινη Μετάβαση Χάρη στις Άφθονες Στρατηγικές Πρώτες Ύλες της

Σερβία: Βασικός ο Ρόλος της στις Προσπάθειες της ΕΕ για Πράσινη Μετάβαση Χάρη στις Άφθονες Στρατηγικές Πρώτες Ύλες της
energia.gr
Τετ, 13 Νοεμβρίου 2024 - 14:54

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο της Σερβίας στο τοπίο των ΑΠΕ, ιδίως μέσω της ενσωμάτωσής της στις ευρωπαϊκές βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού. Με άφθονες στρατηγικές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός και το λίθιο, η Σερβία διαδραματίζει βασικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, με τίτλο «Παρουσίαση του εξορυκτικού κλάδου της Σερβίας - Μέταλλα, Ορυκτά και Κρίσιμες Πρώτες ύλες».

Όπως επισημαίνει η μελέτη, η ένταξη της Σερβίας στην Ενεργειακή Κοινότητα είναι απαραίτητη για την ευθυγράμμιση με τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιωσιμότητα. Τον Ιούλιο του 2024, η ΕΕ και η Σερβία υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με επίκεντρο τις κρίσιμες πρώτες ύλες, τις αλυσίδες αξίας των συσσωρευτών και τα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Αυτή η εταιρική σχέση αποσκοπεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων εξόρυξης και επεξεργασίας της Σερβίας, ιδίως στο λίθιο, σύμφωνα με τους στόχους πράσινης μετάβασης της ΕΕ.

Με την ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων, η Σερβία όχι μόνο υποστηρίζει τους στόχους της ΕΕ για τις ΑΠΕ, αλλά τοποθετείται επίσης ως βασικός παράγοντας στη δημιουργία μιας σταθερής και περιβαλλοντικά υπεύθυνης αλυσίδας εφοδιασμού για βασικές πρώτες ύλες.

Η συνεργασία δίνει προτεραιότητα στην περιβαλλοντική συμμόρφωση, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής μπαταριών, της ανακύκλωσης και της ανάπτυξης της ηλεκτρικής κινητικότητας, καθιστώντας τη Σερβία κεντρική στο μέλλον της πράσινης ενέργειας της Ευρώπης.

Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, ο τομέας των ορυχείων και λατομείων έχει καθιερωθεί ως ένας εκ των σημαντικών συντελεστών της οικονομίας της γειτονικής χώρας, καθώς συνεισφέρει το 2,7% του εθνικού ΑΕΠ το 2022,από 2,1% το 2021 και 1,8% το 2020. Κατά την περίοδο αυτή, η αξία παραγωγής του τομέα, σε τρέχουσες τιμές, αυξήθηκε σε πάνω από 1,654 δισ. ευρώ από 864 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της SeeNext και του σερβικού Υπουργείου Μεταλλείων και Ενέργειας για περιοχές εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στερεών ορυκτών πρώτων υλών, η μεταλλευτική βιομηχανία περιλαμβάνει μια αγορά με συνολικά 37 ενεργές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν με παραχωρήσεις είτε για εξερεύνηση είτε για εκμετάλλευση μετάλλων.

Σημαντικές περιοχές εξόρυξης και έργα στη Σερβία

Δεδομένου ότι η Σερβία είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, οι ερευνητικές δραστηριότητες εξόρυξης βρίσκονται σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση τη Βοϊβοντίνα, και επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής Σερβίας. Επιπλέον, οι περισσότερες δραστηριότητες εξερεύνησης σχετίζονται κυρίως με χρυσό και χαλκό, αλλά και ψευδάργυρο και μόλυβδο. Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη περιοχή εξερεύνησης είναι η Konstantin Resources, αυστραλιανή εταιρεία που ερευνά μέταλλα όπως ο χρυσός, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος στο Kucevo, Majdanpek, Zagubica, Kosjeric, Pozega, Cacak, Gornji Milanovac και γύρω από το Priboj. Η μεγαλύτερη εκμετάλλευση πραγματοποιείται κυρίως από την κινεζική εταιρεία Zijin Mining στο Bor και Majdanpek

Σημαντικές περιοχές εξόρυξης κρίσιμων πρώτων υλών στη Σερβία


από: «Παρουσίαση του εξορυκτικού κλάδου της Σερβίας - Μέταλλα, Ορυκτά και Κρίσιμες Πρώτες ύλες»/ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βελιγράδι - Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων