Μάλιστα, το Ισραήλ είχε ήδη μειώσει το διπλωματικό προσωπικό του στην Τουρκία, ενώ η τουρκική κυβέρνηση είχε επιβάλει εμπορικό εμπάργκο προς τα ισραηλινά προϊόντα.
Η συγκυρία των δηλώσεων Ερντογάν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ολοκλήρωσε επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού διατηρεί άριστες σχέσεις με το Τελ-Αβίβ προκειμένου να μειώσει την επιρροή της Τεχεράνης στον Νότιο Καύκασο, και ειδικά τη γειτονική Αρμενία. Από την άλλη, το Ριάντ αποτελεί στρατηγικό αντίπαλο της Τεχεράνης στον μουσουλμανικό κόσμο ευρύτερα, και τη Μέση Ανατολή ειδικότερα, με τις δύο περιφερειακές δυνάμεις να έχουν έλθει πιο κοντά μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
Παρά τις συναντήσεις με δύο στενούς εταίρους του Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση δεν ρίχνει τους τόνους. Αντιθέτως, η κατάσταση μάλλον κλιμακώνεται, με τον Τούρκο Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, να αναφέρει πως το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί στην Τουρκία, οδηγώντας στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αγκάθι παραμένει και το Κουρδικό ζήτημα, με τις δύο πλευρές να έχουν και εκεί αντικρουόμενα συμφέροντα.
Γρίφος παραμένει προς το παρόν και ο ρόλος της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Τραμπ θα στηρίξει άνευ όρων το Ισραήλ, με την προϋπόθεση πως θα σταματήσουν πιο σύντομα οι συγκρούσεις. Παράλληλα, ο Τραμπ διατηρούσε και πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, με το τουρκικό λόμπι να έχει άμεση επικοινωνία με στενούς συνεργάτες του. Εντούτοις, το Τελ-Αβίβ θεωρείται πολύ πιο προνομιακός συνομιλητής της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας, ειδικά αν η Τουρκία συνεχίσει να επιχειρεί άνοιγμα προς την Κίνα.