Η Δύση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Κίνα δεν τρέχει πλέον πίσω από τις εξελίξεις αλλά ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στην τεχνολογική "κούρσα", προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και πρόεδρος στην Microsoft, Μπραντ Σμιθ.

Οι εντάσεις  μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί μάχη για την τεχνολογική υπεροχή, με αποκορύφωμα την αύξηση των ελέγχων εξαγωγών σε κρίσιμες τεχνολογίες. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κινεζική Huawei "εξέπληξε" την αγορά με την κυκλοφορία ενός smartphone το οποίο -σύμφωνα με  αξιολογήσεις- φέρεται να μπορεί να φτάσει ταχύτητες λήψης 5G, οδηγώντας πολλούς να εικάσουν ότι η εταιρεία αψήφησε τις αμερικανικές τεχνολογικές κυρώσεις.

Μιλώντας στο τεχνολογικό συνέδριο Web Summit στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας την Τρίτη, ο Σμιθ της Microsoft δήλωσε στο CNBC ότι "με πολλούς τρόπους" η Κίνα βρίσκεται κοντά ή μπορεί και να "προλαβαίνει" πλέον τις τεχνολογικές εξελίξεις.

"Νομίζω ότι ένας από τους κινδύνους είναι ότι οι άνθρωποι που δεν επισκέπτονται την Κίνα πολύ συχνά υποθέτουν ότι βρίσκεται ακόμα πίσω", δήλωσε στην Κάρεν Τσο του CNBC. "Αλλά όταν φτάνεις [σσ. στην Κίνα], εντυπωσιάζεσαι από το πόσα πολλά κάνουν".

Προέβλεψε ότι μακροπρόθεσμα οι κινεζικές και οι αμερικανικές εταιρείες θα ανταγωνίζονται στον τομέα της τεχνολογίας και προέτρεψε τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με στόχο την ανάπτυξη των οικονομιών παγκοσμίως αλλά και το "άνοιγμα" τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, στον υπόλοιπο κόσμο.

 
Η Microsoft δραστηριοποιείται στην Κίνα από το 1992, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, μεταξύ άλλων μέσω του μεγαλύτερου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της κολοσσού εκτός των ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα δήλωσε πέρυσι ότι η εταιρεία δεν εστιάζει στην Κίνα ως εγχώρια αγορά, αλλά ότι παρέχει υπηρεσίες σε κινεζικές εταιρείες. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει σημαντικότερη παρουσία σε τοπικό επίπεδο από ό,τι πολλοί άλλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί.

Με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τη μεταβατική περίοδο πριν από την επιστροφή του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Σμιθ υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνει εκτιμήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη μεταφορά τεχνολογίας.

Εξήγησε ότι "ως αμερικανική τεχνολογική εταιρεία, μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε στην Κίνα μόνο όταν προσφέρουμε μια υπηρεσία που αναζητά η κινεζική κυβέρνηση και η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να φέρουμε [σσ. στην Κίνα]". 

Τέλος, προέβλεψε ότι ορισμένες τεχνολογίες θα μεταφερθούν στην Κίνα και η απόφαση αυτή δεν θα εξαρτηθεί από τις τεχνολογικές εταιρείες.