Προειδοποιήσεις για χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες της εποχής έχουν εκδώσει οι μετεωρολογικές υπηρεσίες σε αρκετά κράτη της Ευρώπης. Βρετανία και Γερμανία αναμένονται να είναι δύο από τα επίκεντρα των χαμηλών βαρομετρικών που θα προκαλέσουν έντονες χιονοπτώσεις. Η επιδείνωση του καιρού θα σηματοδοτήσει και αύξηση της ενεργειακής ζήτησης καθώς τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν τους θερμοστάτες τους.
Εντούτοις, η εκτίναξη της ζήτησης πιθανόν δεν θα συνοδευτεί από αντίστοιχη εκτίναξη του κόστους ενέργειας, τουλάχιστον στη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Ο λόγος είναι η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας, η οποία μπορεί να φτάσει και νέα υψηλά ρεκόρ σε ορισμένες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά, η αιολική παραγωγή στη Γερμανία υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 63 MW στην επόμενη εβδομάδα, η υψηλότερη ισχύς από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η εκτιμώμενη παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Πηγή: Bloomberg.
Ως εκ τούτου, καθίσταται εμφανές πως ακόμα και στις «δυσλειτουργικές» αγορές της Ευρώπης, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα καταφέρνει να αποτρέψει τις δραματικές αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς οι επόμενες εβδομάδες δεν θα συνοδευτούν απλώς από πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς τα συμβόλαια διαμετακομισμού μέσω της Ουκρανίας λήγουν.