Από την πλευρά της, η ΕΕ φλερτάρει την Ταϊβάν ως «ομοϊδεάτη» εταίρο βάσει του European Chips Act για να ενθαρρύνει περισσότερη παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτηση από την Ασία, παρά την έλλειψη επίσημων δεσμών με το νησί που διεκδικεί η Κίνα.
Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ Ταϊβάν-ΕΕ στην Ταϊπέι, ο Λάι είπε ότι αντιμετωπίζοντας την απειλή της επέκτασης του αυταρχισμού, η Ταϊβάν και η ΕΕ πρέπει να σχηματίσουν μια «ισχυρή δημοκρατική ομπρέλα» και να δημιουργήσουν ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού για τις παγκόσμιες δημοκρατίες.
«Ανατίζοντας το μέλλον, η Ταϊβάν ελπίζει να υιοθετήσει μια καινοτόμο προσέγγιση για την υπογραφή μιας συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ», είπε.
Μια τέτοια συμφωνία θα θέσει μια υγιή θεσμική βάση για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε ο Λάι.
«Αυτό όχι μόνο θα έκανε και τις δύο οικονομίες μας πιο ανθεκτικές και ασφαλείς, αλλά θα διασφάλιζε επίσης τη σταθερή λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού».
Οι επενδύσεις της Ταϊβάν στην ΕΕ έχουν εδραιωθεί από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), η οποία εγκαινίασε τον Αύγουστο ένα μεγάλο νέο εργοστάσιο τσιπ στη Δρέσδη της Γερμανίας, που αναμένεται να είναι βασικός προμηθευτής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αυτοκινητοβιομηχανιών.
Η Μαρία Μάρτιν-Πρατ, αναπληρώτρια επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έκανε καμία αναφορά στην υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας με την Ταϊβάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην επενδυτική εκδήλωση, αν και επαίνεσε τις διμερείς σχέσεις.
«Η Ταϊβάν, μια ζωντανή δημοκρατία με ανοιχτή οικονομία, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για εμάς για την προώθηση της οικονομικής μας ασφάλειας», είπε.
Η Ταϊβάν έχει λίγες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, αν και πέρυσι υπέγραψε μια ενισχυμένη εμπορική εταιρική σχέση με τη Βρετανία και υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού ή CPTPP.