Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Enel ανακοίνωσε την εξαγορά 34 υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην Ισπανία, επενδύοντας περίπου 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της πρεσβείας της χώρας μας στη Ρώμη, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε με την εταιρεία Corporación Acciona Energías Renovables, θυγατρική του ομίλου Acciona, μέσω της απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Corporación Acciona Hidráulica

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 626MW, που βρίσκονται στη βορειοανατολική Ισπανία. Αυτοί οι σταθμοί παρήγαγαν περίπου 1,3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, ενώ η πλειονότητα αυτών διαθέτει δυνατότητα προσαρμοστικής λειτουργίας για μέγιστη ενεργειακή απόδοση.

Η συναλλαγή υπόκειται σε προσαρμογές τιμών που σχετίζονται με το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή της, η οποία προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2025, με την προϋπόθεση έκδοσης απαραίτητων αδειών από τις αντιμονοπωλιακές αρχές και την ισπανική κυβέρνηση.

Η εξαγορά αυτή ενισχύει τη στρατηγική της Enel για επέκταση στον τομέα των ΑΠΕ και εδραιώνει τη θέση της στην Ισπανία και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Enel, η κίνηση αυτή «αυξάνει περαιτέρω το ποσοστό του χαρτοφυλακίου πωλήσεων που καλύπτεται από την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της απόδοσης σε όλη την αλυσίδα αξίας».

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Enel θα διαθέτει συνολική υδροηλεκτρική ισχύ άνω των5,3 GW στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ η συνολική ανανεώσιμη ισχύς της στην περιοχή θα φτάσει περίπου 10,7 GW.

Η επένδυση αυτή ενισχύει τη δέσμευση της Enel στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη από την ολοκληρωμένη λειτουργία στον κλάδο της καθαρής ενέργειας.

Από πλευράς μας επισημαίνεται ότι, η ενίσχυση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Enel στην Ιβηρική Χερσόνησο εδραιώνει τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον τομέα των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα από γεωστρατηγική και ενεργειακή σκοπιά, αυξάνει τη σημασία της συνεργασίας με ευρωπαϊκές εταιρείες σε μεγάλα έργα ΑΠΕ και ενδέχεται να οδηγήσει σε πιέσεις για ταχύτερη υλοποίηση έργων και ενεργειακών υποδομών στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης