Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις της στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS

Σε δηλώσεις του, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τις επιθέσεις συνειδητές και «σαφές σήμα ότι η Δύση θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση». Επεσήμανε επίσης ότι η χρήση των πυραύλων υψηλής τεχνολογίας από το Κίεβο δεν θα ήταν δυνατή «χωρίς τη συμμετοχή των Αμερικανών», όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το νέο πυρηνικό δόγμα

Παράλληλα, ο Λαβρόφ έστρεψε την προσοχή στο νέο πυρηνικό δόγμα που δημοσιοποίησε η Ρωσία, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν χαμήλωσε το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Ελπίζω η νέα πυρηνική μας στρατηγική να διαβαστεί προσεκτικά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της Ρωσίας είναι ότι δεν θα συμβεί πυρηνικός πόλεμος».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πυρηνικά όπλα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τον πυρηνικό πόλεμο», σημειώνοντας ότι «η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου».

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι στόχος του επικαιροποιημένου ρωσικού πυρηνικού δόγματος είναι «να κάνει τους πιθανούς εχθρούς να κατανοήσουν το αναπόφευκτο των αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ενός πυρηνικού κράτους θα θεωρηθεί κοινή επίθεση.

Η «υπεύθυνη» θέση της Γερμανίας

Αναφερόμενος στη Γερμανία, εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να μην παράσχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία. «Η απόφαση αυτή αποτελεί μια υπεύθυνη θέση», τόνισε.

Η επιβεβαίωση της απόφασης αυτής τη Δευτέρα από το Βερολίνο έρχεται σε αντίθεση με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

(πηγή: Reuters – από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)