Με μία φιλόδοξη δέσμευση έκανε το ντεμπούτο του στις διεθνείς διοργανώσεις ο νέος Πρόεδρος της Ινδονησίας, Πραμπόβο Σουμπιάντο. Ο Πραμπόβο δήλωσε πως η Ινδονησία θα κλείσει όλα τα εργοστάσια άνθρακα και λοιπών ορυκτών καυσίμων μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία, ενώ ανέφερε πως η χώρα του θα μπορεί να επιτύχει το net zero πριν το 2050. Ωστόσο, οι αισιόδοξοι αυτοί στόχοι χαρακτηρίζονται υπερβολικά φιλόδοξοι δεδομένης της μέχρι τώρα πορείας της Ινδονησίας προς την απανθρακοποίηση

Η Ινδονησία δεν αποτελεί απλώς μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες σε οικονομικό και πληθυσμιακό επίπεδο, αλλά και ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα. Χαρακτηριστικά, το ενεργειακό μείγμα της νησιωτικής χώρας περιλαμβάνει άνθρακα και φυσικό αέριο κατά 80% τουλάχιστον, ενώ μέχρι τις αρχές του 2024 υπήρχε μόλις 1 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ. Για να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πραμπόβο, η Ινδονησία θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις όσον αφορά την απανθρακοποίηση, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν μόνο την κατασκευή έργων ΑΠΕ, αλλά και την ανάπτυξη του ηλεκτρικού δικτύου της. Δεδομένης της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της χώρας, στην οποία υπάρχουν περισσότερα από 6000 κατοικούμενα νησιά, η δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου δεν είναι απλή υπόθεση.

 

Το ενεργειακό μείγμα της Ινδονησίας. Πηγή: BloombergNEF.

 

Το 2022, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, είχε υπογράψει συμφωνίες ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με διεθνείς παρόχους χρηματοδότησης με σκοπό την προώθηση της απανθρακοποίησης. Εντούτοις, προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. Ως εκ τούτου, ο Πραμπόβο θα χρειαστεί να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πιθανότατα δεν θα είναι εύκολες αν κρίνει κανείς από τις διεθνείς συγκυρίες. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως η Ινδονησία διαθέτει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μεγάλα δάση και παραγωγή φοινικέλαιου, που μπορεί να τη βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης.