Τουρκία: Οι Διεθνείς Κολοσσοί Φεύγουν, οι Εγχώριοι Παίκτες Αναπτύσσονται στην Αγορά Πρατηρίων Καυσίμων

Τουρκία: Οι Διεθνείς Κολοσσοί Φεύγουν, οι Εγχώριοι Παίκτες Αναπτύσσονται στην Αγορά Πρατηρίων Καυσίμων
energia.gr
Πεμ, 21 Νοεμβρίου 2024 - 18:45

Ενίσχυση των εγχώριων συμφερόντων καταγράφεται στον τουρκικό κλάδο των πρατηρίων καυσίμων, καθώς οι διεθνείς κολοσσοί αποχωρούν από την αγορά, ανοίγοντας το περιθώριο ανάπτυξης για νέους παίκτες. Πρόσφατα, μία νέα εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε να αγοράζει τους μικρότερους της αγοράς, ενώ η BP και οι TotalEnergies έχουν ήδη ολοκληρώσει την έξοδό τους.

Η όμιλος συμμετοχών Zeren, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την αγορά της TP Petrol Dagitim, κατόπιν έγκρισης από τις τουρκικές αρχές κατά των μονοπωλίων. Η αδειοδότηση χρειαζόταν καθώς τον Φεβρουάριο, η Zeren είχε αγοράσει και την Alpet. Με την ολοκλήρωση των δύο αγοραπωλησιών, η Zeren θα ελέγχει περίπου 1100 πρατήρια καυσίμων σε ολόκληρη την Τουρκία, ή το 6,5% της εγχώριας αγοράς. Το ύψος των συμφωνιών δεν έχει γίνει γνωστό προς το παρόν. Η Zeren εμφανίζεται ιδιαίτερα φιλόδοξη στα σχέδια ανάπτυξής της, καθώς έχει προχωρήσει σε αγορές διαφόρων assets από μία σειρά τομέων της οικονομίας, ενώ ετοιμάζεται να εισέλθει και στις αγορές των Βαλκανίων.  

Η αγορά πρατηρίων καυσίμων αναπτύχθηκε κατά 7,9% το 2023, με βάση τα δεδομένα της εθνικής ρυθμιστικής αρχής. Ωστόσο, μία σειρά από κρατικούς περιορισμούς, όπως ο έλεγχος των τιμών και επομένως ο περιορισμός των κερδών, έχουν σημάνει την έξοδο των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών. Για παράδειγμα, η TotalEnergies ήταν η πρώτη που αποχώρησε, πουλώντας το δίκτυο πρατηρίων της στο συνταξιοδοτικό ταμείο των ενόπλων δυνάμεων, Oyak Group, το 2020. Αντίστοιχα, η BP πούλησε το δικό της δίκτυο στη Petrol Ofisi, θυγατρική του παγκόσμιου τρέϊντερ Vitol.

Εντούτοις, η δύναμη των παγκόσμιων γιγάντων ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει να υποτιμάται. Η Shell κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο μίας αγοράς με πολλούς παίκτες, ελέγχοντας το 19,7%. Στη δεύτερη θέση είναι η τουρκική Opet Petrolculuk, με 19% της συνολικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η στάση των τουρκικών αρχών αναδεικνύει την προθυμία τους να βοηθήσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις, ακόμα κι αν αυτό σημάνει τη μείωση της έκθεσης των μεγαλύτερων πολυεθνικών.