Σε διάγγελμα στο οποίο προέβη αργά χθες ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλέον χαρακτηριστικά παγκόσμιας συρράξεως. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση της Ουκρανίας με βρεταννικούς πυραύλους κατά της Ρωσσίας, ο Πούτιν μίλησε για πόλεμο που έχει πλέον ξεφύγει από όρια της Ουκρανίας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα αφού οι δυτικοί πύραυλοι εχρησιμοποιήθησαν για να πλήξουν την Ρωσία» είπε στην ομιλία του προς το έθνος. Και συνέχισε: «Σε απάντηση στην χρήση αμερικανικών και βρεταννικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας.

Σε συνθήκες μάχης επραγματοποιήθη δοκιμή ενός από τα πιο πρόσφατα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτή την περίπτωση, με μια μη πυρηνική υπερηχητική έκδοση ενός βαλλιστικού πυραύλου. Η δοκιμή ήταν επιτυχής. Ο στόχος επετεύχθη».

Ενωρίτερα αναταραχή επεκράτησε, καθώς το Κίεβο διέδωσε, σχετικά με την ανωτέρω δοκιμή, ότι η Ρωσία εξετόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εναντίον στόχου στην ουκρανική επικράτεια. Αν και τούτο θεωρείται αδύνατον διότι οι πύραυλοι αυτής της κατηγορίας βγαίνουν στο διάστημα για να επανεισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης προκειμένου να πλήξουν τους στόχους τους, για αυτό δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται για τόσο μικρές αποστάσεις. Είναι αμφίβολο και αν μπορούν καν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα τόσο μικρού βεληνεκούς. Έτσι μετ’ ολίγον η ρητορική του Προέδρου Ζελένσκυ άλλαξε και υπεστήριξε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν «νέου τύπου» πύραυλο που έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. «Σήμερα, ο τρελλός γείτονας μας έδειξε για άλλη μία φορά τι πραγματικά είναι και πόσο περιφρονεί την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ανθρώπινη ζωή εν γένει» ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε δήλωσή του.

Προφανής σκοπός του ήταν να προκαλέσει ανησυχία στους Αμερικανούς καθώς οι διηπειρωτικοί πύραυλοι της Ρωσσίας προορίζονται για στόχους στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ούτως ή άλλως, οι αναφορές ήσαν εξ αρχής αντιφατικές. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό πύραυλο στην πόλη Ντνίπρο, κάτι που αμφισβήτησε δυτικός αξιωματούχος που εδήλωσε ότι εχρησιμοποιήθη άλλο βαλλιστικό όπλο μικρότερου βεληνεκούς.

Σχετικώς το BBC μετέδωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας σηματοδοτούν αυτό που μοιάζει με μάχη με τον χρόνο, δύο μήνες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο. Όπως επισημαίνει, η κατάστασις μοιάζει όλο και περισσότερο να ξεφεύγει από τον έλεγχο, καθώς η εκτόξευσις δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στην ρωσσική επικράτεια, η αποστολή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο μέτωπο και η αναθεώρησις του πυρηνικού δόγματος της Ρωσσίας, θέτουν την πορεία των εξελίξεων σε αχαρτογράφητα νερά. Όμως, το BBC συνεχίζει ότι όλα αφορούν την προετοιμασία για μια ισχυροποίηση της θέσεως κάθε πλευράς μπροστά στις συνομιλίες που θα θελήσει να αρχίσει ο Τράμπ.

Εξαιρετικά επιθετικές όμως υπήρξαν οι δηλώσεις του Βρετανού υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού, Ρομπ Μάγκουαν, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Αμύνης της Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό ακόμη και «απόψε», εάν ο Πούτιν εισβάλει σε άλλο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης. «Δεν νομίζω ότι κανείς σε αυτό το δωμάτιο θα έπρεπε να έχει την ψευδαίσθηση ότι αν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ανατολική Ευρώπη απόψε, δεν θα τους συναντούσαμε σε αυτόν τον αγώνα.» Ανέφερε συγκεκριμένως: τα μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας και της Εσθονίας, αντιμετώπισαν με αμηχανία την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με την Ρωσία στα ανατολικά της, αυτήν την εβδομάδα προειδοποίησε για δολιοφθορά σε κρίσιμες υποδομές. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ για την συλλογική άμυνα ορίζουν ότι μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται ως επίθεση σε όλα.

estianews.gr