Εκθεση: Διάφορες Αγκυλώσεις Εμποδίζουν τις Κεφαλαιαγορές της ΕΕ να Χρηματοδοτήσουν τις ΑΠΕ

Εκθεση: Διάφορες Αγκυλώσεις Εμποδίζουν τις Κεφαλαιαγορές της ΕΕ να Χρηματοδοτήσουν τις ΑΠΕ
energia.gr
Τετ, 27 Νοεμβρίου 2024 - 09:25

Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές υπολείπονται του ποσού των 215 εκατ. δολαρίων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων μηδενικού καθαρού ισοζυγίου για το 2050, σύμφωνα με έκθεση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού think tank Themis Foresight και της Nord/LB. Ενώ τα χρήματα είναι διαθέσιμα, οι αγορές του μπλοκ εμποδίζονται να τα αντλήσουν και να τα διαθέσουν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής

διάθεσης των επενδυτών για έργα καθαρής ενέργειας και ενός μοντέλου κατανομής κεφαλαίων που είναι αναποτελεσματικό στο να ξεκλειδώσει και να μετακινήσει κρίσιμα κεφάλαια προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι, αν και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, η κατανομή παραμένει το κύριο πρόβλημα.

Η μετάβαση στο καθαρό μηδέν στην Ευρώπη διαχειρίζεται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες.

Ωστόσο, μια τραπεζικοκεντρική προσέγγιση είναι αναποτελεσματική και αναποτελεσματική για τη μετακίνηση επαρκών κεφαλαίων με την απαραίτητη ταχύτητα.

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες αλλά και οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Ο κατακερματισμός των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών περιορίζει την ικανότητα του συστήματος να συγκεντρώνει και να κατανέμει κεφάλαια για πράσινες επενδύσεις.

Τα κράτη μέλη του μπλοκ και η ίδια η ΕΕ είναι οι κύριοι δικαιούχοι των επενδύσεων για το κλίμα και είναι στην καλύτερη θέση να χρησιμοποιήσουν τη μόχλευση που διαθέτουν ως εγγυητές.

Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου των επενδύσεων στην Ευρώπη και στις αναπτυσσόμενες αγορές αποτελεί μείζονα πρόκληση για την καθαρή μηδενική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτούνται ταχείες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την απελευθέρωση πρόσθετης χρηματοδότησης για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της εμβληματικής Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU) της ΕΕ, της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου κατανομής κεφαλαίων, της διαφοροποίησης της επενδυτικής βάσης και της μείωσης του κινδύνου των πράσινων επενδύσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κανονισμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο η θεμελιώδης ικανότητα των κεφαλαιαγορών να κινητοποιούν κεφάλαια είναι καθοριστικής σημασίας.

Από αυτή την άποψη, η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο αποτελεσματική όσο θα έπρεπε.

«Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στις πράσινες επενδύσεις δείχνει μια τάση να διατίθενται ακριβά κεφάλαια σε λιγότερο παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στην έκθεση.

«Αν και η προσέγγιση αυτή έχει καλές προθέσεις, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποτελεσματική στρατηγική για την επίτευξη ουσιαστικού καθαρού μηδενικού αποτελέσματος», προστίθεται.

Για να επιτευχθεί μεγαλύτερος αντίκτυπος στο κλίμα, οι υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων στην ΕΕ και τη Γερμανία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν προτεραιότητα στις παραγωγικές επενδύσεις (μεταξύ άλλων στο εξωτερικό).

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε καινοτόμες τεχνολογίες, υποδομές για βιομηχανίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σε έργα με υψηλό δυναμικό οικονομικής απόδοσης και περιβαλλοντικών οφελών.

Η ανακατανομή των κεφαλαίων από χαμηλής σε υψηλής παραγωγικότητας πράσινα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο της ΕΕ στον μετασχηματισμό σε καθαρό μηδενικό επίπεδο και ταυτόχρονα να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό θα αποτελούσε μια βιώσιμη και αποτελεσματική μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τη μετάβαση στο κλίμα, τονίζεται στην έκθεση.