Οι προτάσεις έρχονται καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά που συναντώνται στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα πρόκειται να δεσμευτούν για «κατάλληλα μέτρα» κατά της Κίνας και άλλων χωρών που υποστηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα. Τα μέτρα της ΕΕ θα απαιτούσαν την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών.
Ορισμένες από τις εταιρείες έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ πάντως αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και είπε ότι η Κίνα είναι αντίθετη σε μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο.
«Δεν έχουμε παράσχει ποτέ κανένα όπλο και έχουμε ελέγξει αυστηρά είδη διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής drones», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στο Πεκίνο. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων».
Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ΕΕ πρότεινε επίσης την προσθήκη ενός Κινέζου υπηκόου, ο οποίος ελέγχει μια εταιρεία που έχει παραβιάσει τους εμπορικούς περιορισμούς της ΕΕ, στο πρόγραμμα κυρώσεων. μια εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που παρείχε σε ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες απαγορευμένα μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα· και Βορειοκορεάτες αμυντικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην απόφαση της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα για να βοηθήσουν τη Ρωσία, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπάθησε να παρουσιάσει το Πεκίνο ως ουδέτερο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και πίεσε να βελτιώσει τους διεθνείς δεσμούς, κυρίως για να διασφαλίσει ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να ωθούν την ταλαιπωρημένη οικονομία της Κίνας. Η Κίνα έχει επανειλημμένα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις και έχει πει ότι δεν θα παράσχει θανατηφόρα βοήθεια σε καμία πλευρά.
Ως μέρος αυτού που θα ήταν το 15ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ από την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Επιτροπή προτείνει την καταχώριση περισσότερων από 50 ατόμων και σχεδόν 30 οντοτήτων, δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και επιβάλλοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Αυτοί που στοχοποιούνται περιλαμβάνουν κυρίως Ρώσους στρατιωτικούς κατασκευαστές καθώς και μια μικρή ομάδα κινεζικών εταιρειών που τους προμηθεύουν και άλλες που φέρονται να συνεργάζονται με ρωσικές οντότητες για την κατασκευή επιθετικών drones, παρέχοντάς τους επίσης βασικά εξαρτήματα όπως κινητήρες.
Το Bloomberg ανέφερε τον Ιούλιο ότι κινεζικές και ρωσικές εταιρείες αναπτύσσουν ένα επιθετικό drone παρόμοιο με ένα ιρανικό μοντέλο που επιχειρεί στην Ουκρανία. Αυτό δημιούργησε φόβους ότι το Πεκίνο μπορεί να πλησιάζει περισσότερο στην παροχή αυτού του τύπου βοήθειας για την οποία έχουν προειδοποιήσει οι δυτικοί αξιωματούχοι.
Το νέο σύνολο μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν, περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση πρόσβασης σε περισσότερα από 45 ρωσικά πετρελαιοφόρα σε ευρωπαϊκά λιμάνια και υπηρεσίες για ναυτιλιακές πρακτικές υψηλού κινδύνου, καθώς το μπλοκ και οι σύμμαχοί του εργάζονται για να μειώσουν τα πετρελαϊκά έσοδα της Μόσχας και την ικανότητά της να να περιορίσει την τιμή του ρωσικού αργού.
Άλλες προτεινόμενες κυρώσεις θα πλήξουν τις ρωσικές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο καθώς και πολλά στελέχη στρατιωτικού προσωπικού και εταιρειών. Ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση της επιβολής των υφιστάμενων μέτρων, η ΕΕ προτείνει επίσης εμπορικούς περιορισμούς σε περίπου τρεις δωδεκάδες οντότητες που συμμετέχουν στη βοήθεια της Μόσχας να πάρει στα χέρια της απαγορευμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε όπλα που βρίσκονται στην Ουκρανία ή χρειάζονται για την κατασκευή τους. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει εταιρείες στη Ρωσία, τη Σερβία, το Ιράν, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Η ΕΕ προτείνει επίσης έναν μηχανισμό παρέκκλισης που θα επιτρέψει στα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ να ξεπαγώσουν μέρος των μετρητών που διατηρούν ενόψει των αυξανόμενων διαφορών στη Ρωσία.