την πρόσκληση του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον να συναντηθούν και να συζητήσουν τα τρέχοντα γεωπολιτικά ζητήματα ενόψει της δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσινγκτον.
«Θα συζητήσουμε την άμυνα της Ουκρανίας, αλλά και την άμυνα των χωρών μας και την κοινή στρατηγική μας για τη συνεχή πολιτική ασφάλειας σε αυτόν τον όλο και πιο αβέβαιο κόσμο», δήλωσε ο Κρίστερσον σε τηλεοπτική ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.
Η επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδίως δεδομένης της πρόθεσής του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έχει δηλώσει ανοιχτά, -γεγονός που δεν έχει ικανοποιήσει τους πάντες- και της κριτικής του για τις στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
«Όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι στον κόσμο, είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτό μυαλό και να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά και να προετοιμαζόμαστε καλά», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (26 Νοεμβρίου).
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Τραμπ τη Δευτέρα, μίλησε συγκεκριμένα για την υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και για θέματα κοινής συνεργασίας.
Παρατηρείται ότι μετά την επανεκλογή του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται πιο τακτικά για να συντονιστούν σε βασικά στρατηγικά ζητήματα. Ήδη υπάρχουν συναντήσεις των εκπροσώπων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας, στο πλαίσιο του σχήματος Ε5.
Η τελευταία συνάντηση αυτού του σχήματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τους υπουργούς Άμυνας των Ε5 να συναντώνται στο Βερολίνο για να συζητήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, την προώθηση των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας αστάθειας.
Παρόλο που η σύνοδος κορυφής στη Σουηδία δεν αποτελεί μέρος του σχήματος των Ε5, εντάσσεται σε αυτό τον ευρωπαϊκό διπλωματικό αγώνα και είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Τουσκ λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
Σύμφωνα με τον Κρίστερσον, οι αρχηγοί κυβερνήσεων της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφωνούν ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας.
«Βασικά συμφωνούμε απόλυτα: εμείς στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας. Μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να αναμένεται από τις ΗΠΑ να πληρώνουν τις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Κρίστερσον.
Η υπόθεση του καλωδίου
Η σύνοδος κορυφής, η οποία θα επικεντρωθεί εν μέρει σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σε μια περιοχή όπου δύο υποθαλάσσια καλώδια κόπηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Δύο υποβρύχια καλώδια – ένα μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και ένα μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας – υπέστησαν ζημιά στη Βαλτική Θάλασσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας την περασμένη Τετάρτη (20 Νοεμβρίου).
Ο κύριος ύποπτος είναι ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο, το Yi Peng 3, το οποίο έχει σταθμεύσει προς το παρόν και φυλάσσεται από το πολεμικό ναυτικό της Δανίας στο στενό Kattegat.
Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζουν να συστήσουν κοινή ομάδα για τη διερεύνηση της ζημιάς στα καλώδια, ενώ οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τις υποψίες πιθανής δολιοφθοράς.
Ωστόσο, οι σουηδικές αρχές παραμένουν επιφυλακτικές.
«Η κυβέρνηση δεν διεξάγει ποινικές έρευνες και δεν εκτοξεύει κατηγορίες, είμαστε προσεκτικοί ως προς αυτό», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (26 Νοεμβρίου).
Πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση είχε έρθει σε επαφή με την Κίνα σχετικά με το πλοίο και είχε εκφράσει την επιθυμία της να εισέλθει στα σουηδικά ύδατα για να συνεχιστεί η έρευνα.
Το Πεκίνο δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της σουηδικής κυβέρνησης, αλλά ο Κρίστερσον ελπίζει να υπάρξει συνεργασία.
«Η Κίνα έχει γενικά δηλώσει ότι είναι ευτυχής να συνεργαστεί σε τέτοια θέματα. Έτσι είμαστε αισιόδοξοι και αναμένουμε ότι θα επιλυθεί» δήλωσε ο Κρίστερσον.
euractiv