Το WWF πιστεύει ότι η στρατηγική εκτίμηση επιπτώσεων του Υπουργείου Ενέργειας, η οποία αποτελεί τη βάση της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξει περιοχές, δεν πληροί τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις βάσει του νόμου για τα ορυκτά του βυθού, καθιστώντας το άνοιγμα παράνομο.
Ως αποτέλεσμα, το WWF έχει κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης.
«Αυτή η στρατηγική αξιολόγηση επιπτώσεων είναι τόσο κακή που είναι παράνομη», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος του WWF-Norway Karoline Andaur.
«Αυτή η μήνυση δεν αφορά το αν θα πρέπει να εμπλακούμε σε εξόρυξη βαθέων βυθών, αλλά για το επίπεδο γνώσης που πρέπει να υπάρχει πριν οι πολιτικοί λάβουν κρίσιμες αποφάσεις με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», λέει η CEO του WWF-Norway Karoline Andaur, προσθέτοντας:
«Αυτή η στρατηγική εκτίμηση επιπτώσεων είναι τόσο κακή που είναι παράνομη».
Η Νορβηγία, μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που άνοιξε για την εκκολαπτόμενη βιομηχανία, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη διαδικασία ανοίγματος, τόσο από τις δικές της περιβαλλοντικές αρχές, τις εθνικές και διεθνείς ερευνητικές κοινότητες, όσο και από τη διεθνή σκηνή.
«Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σκανδιναβικοί γείτονές μας και πολλές άλλες χώρες ζητούν μορατόριουμ και αφιερώνουν το χρόνο τους για να συγκεντρώσουν επαρκείς γνώσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει άδειες εκμετάλλευσης ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2025. Για άλλη μια φορά, δείχνουν ότι άλλες προτεραιότητες έχουν προτεραιότητα έναντι της διαχείρισης της φύσης που βασίζεται στη γνώση», λέει ο Andaur.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να θέσει στη γραμμή τόσο τη φύση όσο και τη διεθνή φήμη της Νορβηγίας συνεχίζοντας αυτή την ανεύθυνη και βιαστική διαδικασία», καταλήγει.