Ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ φαίνεται αναπόφευκτη η αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες διμερείς συνεργασίες. Ωστόσο, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας διατηρούν κάπως την αισιοδοξία τους, και μάλιστα περισσότερο από την Ευρώπη, η οποία δείχνει να αγχώνεται. Οι Κινέζοι σχεδόν αδιαφορούν για το ποιος μετακομίζει στον Λευκό Οίκο. Το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι επικρατεί διακομματική ενότητα στις ΗΠΑ όταν διακυβεύεται η διατήρηση της μάχης για την υπεροχή έναντι της Κίνας. Ακριβώς όπως ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαιώνισε και ενίσχυσε την πολιτική του προκατόχου του για την Κίνα, ο Τραμπ σήμερα φαίνεται έτοιμος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. Το Πεκίνο προετοιμάζεται για μια περαιτέρω αποδιοργανωτική φάση, στην οποία μια σοβούσα εμπορική σύγκρουση ίσως εξελισσόταν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες. Οσοι περιβάλλουν τον πρώην αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάθιου Πότινγκερ θέλουν να εξασφαλίσουν την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, εστιάζοντας στη νίκη τους στον ανταγωνισμό με την Κίνα. Ο κύκλος του ορισθέντος αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς τείνει να αποσυρθεί από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για να εστιάσει εξ ολοκλήρου στην Κίνα.
Η Κίνα προειδοποιεί για παγκόσμιο οικονομικό σοκ λόγω των δασμών Τραμπ
Σε αντίθεση με την Κίνα και πολλούς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, η Ινδία έχει επωφεληθεί σημαντικά από τις θετικές σχέσεις της με τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας. Ωστόσο, η επανεκλογή Τραμπ θα έχει επιπτώσεις στις ινδο-αμερικανικές σχέσεις και θα αναγκάσει το Νέο Δελχί να προσαρμόσει τις προτεραιότητές του. Η τοποθέτησή του βασίζεται στον πραγματισμό, στην προθυμία για επιχειρηματική δραστηριότητα και στις ευνοϊκές συνθήκες, πιθανώς ενισχυμένες από τη στενή διασύνδεση μεταξύ του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Τραμπ. Το μέλλον θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η πρόσφατη προσέγγιση Κίνας – Ινδίας στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας. Βασικές απαιτήσεις για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ινδίας είναι οι διπλωματικές δεξιότητες και η εις βάθος ανάλυση των συμφερόντων των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Νέο Δελχί φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένο για τη νέα θητεία Τραμπ. Για τις άλλες συμμάχους των ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες, η κυβέρνηση Τραμπ αντιπροσωπεύει έναν παρόμοιο κίνδυνο για την ασφάλεια πολύ σοβαρότερο από ό,τι για την Ευρώπη (το δόγμα Τραμπ έγκειται στο ότι η προστασία παρέχεται μόνο σε όσους πληρώνουν). Για να αντιμετωπίσουν τις κινεζικές προκλήσεις στη Θάλασσα της Νότιας και της Ανατολικής Κίνας, αυτές οι χώρες εξαρτώνται από την προστασία των ΗΠΑ.
* Οι κ. Μαρκ Σάξερ και Μίρκο Γκίντερ είναι στελέχη του ινστιτούτου Φρίντριχ Εμπερτ. Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")