Πρόκειται για την δεύτερη προκαταρκτική απόφαση που λαμβάνει φέτος το Υπουργείο Εμπορίου υπό τον απερχόμενο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια εμπορική υπόθεση που έχει προήλθε από προσφυγή της κορεατικής εταιρείας Hanwha Qcells, της First Solar Inc, που εδρεύει στην Αριζόνα και αρκετών μικρότερων παραγωγών, οι οποίοι επιδιώκουν να προστατεύσουν τις επενδύσεις, ύψους αρκετών δις δολαρίων, που έχουν πραγματοποιήσει στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ.
Αυτό είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο κεφάλαιο σε έναν εμπορικό πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία ανάμεσα στις αμερικανικές και τις κινεζικές εταιρείες με αντικείμενο την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές απάντησαν στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ μεταφέροντας μαζικά τις δραστηριότητές τους σε χώρες στις οποίες δεν πρόκειται να υποστούν δασμούς – όπως αυτές της ΝΑ Ασίας.
Ο όμιλος εταιρειών υπό την ονομασία American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee κατηγόρησε μεγάλους κινέζους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ με εργοστάσια στη Μαλαισία, την Καμπότζη, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη ότι προκάλεσαν την κατάρρευση των διεθνών τιμών διοχετεύοντας στην αγορά προϊόντα σε συνθήκες ντάμπινγκ. Σημειώνεται ότι, στις ΗΠΑ, πρακτικές ντάμπινγκ θεωρείται ότι ακολουθεί μια εταιρεία όταν πωλεί ένα προϊόν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε τιμή χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του ή σε χαμηλότερη από αυτή στην οποία το πωλεί στη χώρα προέλευσής της.
Ο όμιλος, του οποίου ηγείται η Hanwha, ζητά την επιβολή δασμολογικών συντελεστών αντιντάμπινγκ μεταξύ 70,35% και 271,45%, ανάλογα με τη χώρα, ώστε να αντισταθμιστεί η αθέμιτη τιμολόγηση. Ζητά, επίσης, να επιβληθούν δασμοί για την καταπολέμηση των αθέμιτων επιδοτήσεων σε αυτά τα κράτη, ενώ ήδη, τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου επέβαλε προκαταρκτικούς δασμούς κατά προϊόντων που έχουν δεχθεί επιδότηση.
Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι εγκατεστημένα στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στο εξωτερικό και περίπου το 80% των εισαγωγών προέρχονται από τις τέσσερις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας του Υπουργείου Εμπορίου.
Οι δασμοί θα αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση τιμών για εταιρείες που εισάγουν πάνελ για φωτοβολταϊκά σε στέγες ή για την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει προθυμία να επιβάλουν δασμούς στον κλάδο σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη μικρή βιομηχανία παραγωγής καθαρής ενέργειας που διαθέτουν.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σήμανε φέτος τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις τεράστιες επενδύσεις της Κίνας στη δημιουργία εργοστασιακών εγκαταστάσεων για την κατασκευή προϊόντων αγαθά καθαρής ενέργειας. Ο νόμος-ορόσημο του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, γνωστός ως Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), περιλαμβάνει κίνητρα για εταιρείες που παράγουν εξοπλισμό καθαρής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με συνέπεια οι επιδοτήσεις που παρέχει να έχουν δώσει ώθηση σε μια σειρά σχεδίων για την κατασκευή νέων εργοστασίων στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.
Ωστόσο, από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον IRA «πολύ ακριβό», αν και έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει και εκείνος να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε μια σειρά τομέων με στόχο την προστασία των Αμερικανών εργαζομένων.