Η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας αποτελεί μία ηχηρή προειδοποίηση, καταδεικνύοντας την προθυμία της να απαντήσει στις όποιες κινήσεις της σημερινής, αλλά και της αυριανής αμερικανικής ηγεσίας.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση των εξαγωγών γάλλιου, γερμάνιου, αντιμονίου, και λοιπών σκληρών πρώτων υλών προς τις ΗΠΑ. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι ήδη αυστηροί περιορισμοί που ισχύουν για τις εξαγωγές γραφίτη. Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στην εκ νέου διεύρυνση της “μαύρης λίστας” κινεζικών επιχειρήσεων προς τις οποίες απαγορεύεται η εξαγωγή αμερικανικών τσιπς.
Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του κινεζικού Υπουργείου, οι ΗΠΑ «έχουν πολιτικοποιήσει και εργαλειοποιήσει ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία, το εμπόριο, και την τεχνολογία.» Πριν την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, οι κινεζικοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι για το διαδίκτυο, τους ημιαγωγούς, και την αυτοκινητοβιομηχανία, είχαν ζητήσει από τις κινεζικές επιχειρήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν αγοράζουν τσιπς από τις ΗΠΑ.
Η δημοσίευση της απόφασης για την παύση των εξαγωγών οδήγησε σε άμεση αύξηση των τιμών για τις συγκεκριμένες πρώτες ύλες. Μία έκθεση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ που είχε κυκλοφορήσει τον προηγούμενο μήνα, είχε προειδοποιήσει πως μία απαγόρευση για τις κινεζικές εξαγωγές γάλλιου και γερμάνιου θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική οικονομία. Παρ' όλο που δεν είναι τόσο γνωστά, τα μέταλλα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως σε τομείς αιχμής όπως οι ημιαγωγοί και οι δορυφόροι.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη αντίδραση της Κίνας στοχεύει περισσότερο να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη διακυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Η κινεζική κυβέρνηση είχε εντείνει τον έλεγχό της για το γάλλιο και το γερμάνιο από το 2023, προετοιμαζόμενη για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Ως εκ τούτου, οι αμερικανικές επιχειρήσεις είχαν εισάγει μηδενικές ποσότητες των συγκεκριμένων πρώτων υλών εντός του 2024, αναγκαζόμενες να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα που είχαν διαμορφώσει τα προηγούμενα χρόνια ή να βρουν άλλους προμηθευτές. Σε αντίθεση με το γάλλιο και το γερμάνιο, η κατάσταση φαίνεται ελαφρώς καλύτερη στην περίπτωση του αντιμονίου, καθώς η Κίνα εξάγει μόλις το 10% της παραγωγής της προς τις ΗΠΑ.
Η χώρα προέλευσης του γάλλιου και του γερμάνιου που εισάγονται στις ΗΠΑ μεταξύ 2019-2022. Πηγή: Bloomberg.
Σε κάθε περίπτωση, η άμεση αντίδραση του Πεκίνου αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της Κίνας όσον αφορά στα ζητήματα εμπορίου. Σε γενικές γραμμές, η κινεζική ηγεσία είχε επιδείξει αυτοσυγκράτηση στο να απαντήσει στους περιορισμούς που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε μία σειρά κινεζικών προϊόντων. Ωστόσο, η επιστροφή του Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο προμηνύει την κλιμάκωση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης και Κίνας, κάτι που οι Κινέζοι δεν θα αφήσουν αναπάντητο.