και θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταστρώσει ένα σχέδιο για όλη την ΕΕ με στόχο την ενίσχυση πρότζεκτ στον τομέα αυτό.
Το προσχέδιο ζητά να καταρτιστεί μια στρατηγική από μέρους της ΕΕ με στόχο τη μείωση των εκπομπών από τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ για την επιτάχυνση των γεωθερμικών έργων.
Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών θα προτείνουν να περιληφθούν στο σχέδιο αυτό οικονομικές εγγυήσεις για την αποφυγή του επενδυτικού κινδύνου καθώς και απλούστερους κανόνες αδειοδότησης, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο.
Τα γεωθερμικά έργα πραγματοποιούν γεωτρήσεις υπόγεια για πρόσβαση στην τοπική υπόγεια θερμότητα, η οποία αντλείται στην επιφάνεια ώστε να παρέχει μια σταθερή πηγή θέρμανσης στα κτίρια ή για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
«Η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας συμβάλλει στους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση και τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου. Οι υψηλές τιμές ενέργειας για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά, και η τεράστια μείωση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, ώθησαν τις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Όμως, ενώ η αιολική και η ηλιακή δυναμικότητα έχουν αυξηθεί, η γεωθερμική ενέργεια - μια άλλη μορφή ΑΠΕ η οποία, όπως ελπίζει η ΕΕ, μπορεί να συμβάλει στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων - παραμένει πολύ μικρότερη. Τα έργα στον τομέα αυτό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό αρχικό επενδυτικό κόστος και πολύπλοκους κανονισμούς.
Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η γεωθερμία παρήγαγε λιγότερο από το 3% της ενέργειας του μπλοκ το 2022. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα τρία τέταρτα των αναγκών θέρμανσης και ψύξης της ΕΕ σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια έως το 2040, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας, που αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου . Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ διαθέτουν ήδη συστήματα γεωθερμικής τηλεθέρμανσης, ωστόσο λίγες είναι αυτές-συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας- που χρησιμοποιούν τη γεωθερμία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.