Οι ασθενέστερες προοπτικές υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τα κράτη-μέλη του OPEC και άλλους εταίρους τους, όπως η Ρωσία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο OPEC+ καθυστέρησε την αύξηση της παραγωγής μέχρι τον Απρίλιο του 2025, με φόντο την πτώση των τιμών.
Η μηνιαία έκθεσή του OPEC αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 θα αυξηθεί κατά 1,61 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, από 1,82 εκατομμύρια bpd που αναμενόταν στην έκθεση του προηγούμενου μήνα. Επίσης, ο OPEC μείωσε την εκτίμησή του για την αύξηση το 2025 σε 1,45 εκατομμύρια bpd από 1,54 εκατομμύρια bpd. Η περικοπή κατά 210.000 βαρέλια ημερησίως για το 2024 είναι η μεγαλύτερη από τις πέντε μειώσεις που έχει κάνει ο OPEC στις μηνιαίες εκθέσεις του από τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο, ο OPEC ανέμενε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξανόταν κατά 2,25 εκατομμύρια bpd.
«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αναθεώρησης γίνεται στο τρίτο τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα πτωτικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε ο OPEC στην έκθεση των προβλέψεων για το 2024.
Η Κίνα ευθύνεται για ένα μέρος της τελευταίας υποβάθμισης, όπως και η Ινδία, άλλες ασιατικές χώρες, η Μέση Ανατολή, και η Αφρική, δήλωσε ο OPEC. Ο OPEC αναμένει τώρα ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 430.000 bpd το 2024, από 760.000 bpd τον Ιούλιο. Μετά από δεκαετίες ως ο κυρίαρχος μοχλός επέκτασης της κατανάλωσης πετρελαίου, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας βρίσκονται σε τροχιά κορύφωσης ήδη από το επόμενο έτος, καθώς η ζήτηση για καύσιμα μεταφορών αρχίζει να μειώνεται για τον κορυφαίο αγοραστή αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Το πετρέλαιο μείωσε τα κέρδη μετά την έκδοση της έκθεσης του OPEC, με το αργό τύπου Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι. Οι προβλέψεις σχετικά με την ένταση της αύξησης της ζήτησης το 2024 διαφέρουν σημαντικά, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με τη ζήτηση από την Κίνα και το ρυθμό της παγκόσμιας μετάβασης σε καθαρότερα καύσιμα.
Οι προοπτικές του OPEC παραμένουν προς την κορυφή των εκτιμήσεων του κλάδου και έρχονται σε αντίθεση με την πολύ χαμηλότερη άποψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Παρόλα αυτά, οι περικοπές στις προβλέψεις του OPEC τους τελευταίους μήνες φέρνουν την άποψή του πιο κοντά σε εκείνη του ΙΕΑ. Ο ΙΕΑ, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 920.000 bpd το 2024. Ο οργανισμός αναμένεται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του την Πέμπτη.
Ο OPEC+ έχει εφαρμόσει μια σειρά μειώσεων της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει τις τιμές. Ο οργανισμός επρόκειτο να ξεκινήσει την απεμπλοκή του πιο πρόσφατου πακέτου περικοπών ύψους 2,2 εκατ. bpd από τον Ιανουάριο, αλλά στις 5 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι θα καθυστερήσει το σχέδιο μέχρι τον Απρίλιο του 2025, καθώς η αδύναμη ζήτηση και η αυξανόμενη προσφορά εκτός του ομίλου διατηρούν τις πιέσεις στην αγορά προς τα κάτω.