Τα υπάρχοντα σχέδια - όπως το πρώτο τάνκερ LH2 στον κόσμο, το Suiso Frontier - χρησιμοποιούν σφαιρικές δεξαμενές για το τεχνικά δύσκολο έργο. Το νέο σύστημα πάνελ CryoVac είναι σχεδιασμένο για την κατασκευή πρισματικών δεξαμενών τύπου Β, οι οποίες αποτελούν γνώριμο χαρακτηριστικό στη σύγχρονη κατασκευή πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι πρισματικές δεξαμενές προσαρμόζονται καλύτερα στο σχήμα του κύτους, αφήνοντας λιγότερο αχρησιμοποίητο χώρο από τις σφαιρικές δεξαμενές τύπου Moss και επιτρέποντας περισσότερο χώρο για το φορτίο. Για να επιτευχθεί αυτό, η CryoVac έχει εφεύρει ένα μοναδικό προκατασκευασμένο σύστημα πάνελ που εφαρμόζεται τόσο στο εξωτερικό της δεξαμενής όσο και στο εσωτερικό του κύτους, δημιουργώντας ένα διπλό στρώμα μόνωσης. Το πάνελ είναι το κέντρο του συστήματος και το κέντρο της τεχνολογίας της εταιρείας.
Κάθε τυπικός πίνακας είναι ένα εξάγωνο χαλύβδινο κουτί, το οποίο σφραγίζεται πλήρως και στη συνέχεια αντλείται το περιεχόμενο για να δημιουργηθεί κενό. Αυτά τα επίπεδα κουτιά έχουν σχεδιαστεί για να παράγονται στο εργοστάσιο σε μια γραμμή συναρμολόγησης και στη συνέχεια να παραδίδονται στο ναυπηγείο για εγκατάσταση. Το εξάγωνο σχήμα επιτρέπει την κατασκευή σύνθετων μορφών με την αλλαγή του μεγέθους των τεμαχίων σύνδεσης, έτσι ώστε να μπορεί να συγκολληθεί ένα συνεχές στρώμα πάνελ γύρω από το εξωτερικό κάθε πρισματικής δεξαμενής.
«Αυτό παρέχει αποτελεσματική μόνωση με πολύ χαμηλό ρυθμό βρασμού, χωρίς να αμφισβητείται η ακεραιότητα του χάλυβα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Aage Bjørn Andersen, κατά συρροή επιχειρηματίας στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας της Νορβηγίας.

Ευγενική χορηγία CryoVac
Η δομή της δεξαμενής βρίσκεται ανεξάρτητα μέσα στο αμπάρι σε ένα κενό γεμάτο άζωτο. Μια δεύτερη σειρά πάνελ θα συγκολληθεί στο εσωτερικό του αμπαριού για πρόσθετη μόνωση. Σύμφωνα με την CryoVac, τα πάνελ - εφόσον είναι συγκολλημένα μεταξύ τους - παρέχουν επίσης πρόσθετα στρώματα στεγανής από αέριο συγκράτησης για το φορτίο.
Το επόμενο βήμα για την CryoVac είναι να αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για ένα τάνκερ LH2 χωρητικότητας 45.000 κυβικών μέτρων με τρία αμπάρια φορτίου, καθένα από τα οποία περιέχει μια δεξαμενή χωρητικότητας 15.000 κυβικών μέτρων.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως για μια ασφαλή και οικονομικά αποδοτική λύση για τη μεταφορά υγρού υδρογόνου. Αυτό είναι το τεχνολογικό κενό που στοχεύουμε να καλύψουμε. Θα προχωρήσουμε σε διάλογο με πλοιοκτήτες και παραγωγούς υδρογόνου», δήλωσε ο Andersen.