Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με τις ανανεωμένες προβολές της ΕΚΤ, οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για ρυθμό 2% σε διατηρήσιμη βάση. Ο εγχώριος πληθωρισμός υποχώρησε αλλά παραμένει υψηλός, κυρίως επειδή οι μισθοί και οι τιμές σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να προσαρμόζονται με σημαντική καθυστέρηση στην προηγούμενη έντονη άνοδο του πληθωρισμού.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν τώρα βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη σε σχέση με τις προβολές του Σεπτεμβρίου. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι δείκτες ερευνών υποδηλώνουν ότι υποχώρησε το τρέχον τρίμηνο. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι 0,7% το 2024, 1,1% το 2025, 1,4% το 2026 και 1,3% το 2027.
Η προβλεπόμενη ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων – που θα πρέπει να επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο – και στην αύξηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η σταδιακή εξασθένηση των επιδράσεων της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να στηρίξει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.
Σχετικά με τις πιέσεις στις τιμές, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,4% το 2024, 2,1% το 2025, 1,9% το 2026 και 2,1% το 2027 όταν τεθεί σε λειτουργία το διευρυμένο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής (δομικός πληθωρισμός) οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,9% το 2024, 2,3% το 2025 και 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027.
Τι αποφάσισε η ΕΚΤ
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,00%, 3,15% και 3,40% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.
2.
Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
3. Οι τράπεζες θα αποπληρώσουν αυτόν τον μήνα τα εναπομένοντα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και έτσι ολοκληρώνεται αυτό το μέρος της διαδικασίας ομαλοποίησης του ισολογισμού.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί με διατηρήσιμο τρόπο στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.
Τι δήλωσε η Λαγκάρντ
Την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, χτυπώντας ταυτόχρονα καμπανάκι για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια της η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η "διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο", προσθέτοντας ότι οι δείκτες υποδηλώνουν πως "ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για ρυθμό 2% σε διατηρήσιμη βάση".
Επισήμανε πάντως ότι "δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο να πούμε ότι ολοκληρώσαμε την αποστολή μας".
"Πλησιάζουμε πλέον πολύ κοντά στον στόχο, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι σήμερα πολύ πιο διαφορετικό απ' ό,τι όταν είχαμε πολύ υψηλό πληθωρισμό. Η νομισματική μας πολιτική παραμένει περιοριστική, σε αυτό το πλαίσιο η κατεύθυνση παραμένει ξεκάθαρη", εξήγησε, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα γίνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με βάση το μακροοικονομικό περιβάλλον. "Όλα θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία και τις προβλέψεις μας για την πορεία του πληθωρισμού", ξεκαθάρισε.
Για το ύψος της σημερινής μείωσης των επιτοκίων διευκρίνισε ότι αν και έγιναν κάποιες συζητήσεις στο Δ.Σ. για μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες, "στο τέλος, συνολικά όλοι συμφωνήσαμε πως οι 25 μονάδες είναι η σωστή απόφαση".
Προειδοποίησε παράλληλα ότι οι κίνδυνοι στην οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί, επισημαίνοντας τόσο τις γεωπολιτικές αναταράξεις όσο και την αβεβαιότητα στο εμπόριο από τους δασμούς που έχει προαναγγείλει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
"Αν και η ανάπτυξη κάπως ενισχύθηκε το γ' τρίμηνο, φαίνεται ότι επιβράδυνε πάλι αυτό το τρίμηνο. Η μεταποίηση συνεχίζει να συρρικνώνεται, ενώ η ανάπτυξη στις υπηρεσίες επιβραδύνει", σημείωσε.
"Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι 0,7% το 2024, 1,1% το 2025, 1,4% το 2026 και 1,3% το 2027", πρόσθεσε. Οι τελευταίες προβλέψεις είναι καθοδικά αναθεωρημένες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο η τράπεζα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ιδιαίτερα τον κίνδυνο μεγαλύτερων εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, μειώνοντας τις εξαγωγές και αποδυναμώνοντας την παγκόσμια οικονομία.
Σημείωσε επίσης τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ξεχωρίζοντας τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις σφοδρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο.