Ριζικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό της Βρετανίας υποσχέθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ. Η κυβέρνηση των Εργατικών παρουσίασε σήμερα το ‘Σχέδιο Δράσης 2030 για την Καθαρή Ενέργεια’, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στη Βρετανία. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει την υπεράκτια αιολική ενέργειας στα 43-50 GW, τη χερσαία αιολική ενέργεια στα 27-29 GW, και την ηλιακή ενέργεια στα 45-47 GW μέχρι το 2030. Η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο θα μειωθεί στο 5% από το 30% σήμερα. Συνολικά, θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα αυτών των στόχων έγκειται στις καθυστερήσεις των έργων που προκύπτουν από τις δικαστικές προσφυγές των πολιτών. Για παράδειγμα, τα έργα χερσαίας αιολικής ενέργειας είχαν παγώσει στη Βρετανία για πολλά χρόνια εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων. Τώρα, η κυβέρνηση στοχεύει να θέσει περιορισμούς στις κοινωνικές ενστάσεις, για παράδειγμα επιτρέποντας μόνο μία δικαστική προσφυγή κατά ενός συγκεκριμένου έργου αντί για τις μαζικές προσφυγές που καταγράφονταν τόσα χρόνια. Κάτι τέτοιο αφενός θα επιτάχυνε τις διαδικασίες κατασκευής των απαραίτητων υποδομών, τόσο στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, όσο και στην αναβάθμιση του δικτύου, και αφετέρου θα απελευθέρωνε ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους από την αποφυγή πολυετών δικαστικών εμπλοκών.
Με τις τοπικές κοινωνίες ήδη να αντιδρούν για λόγους αισθητικής όχλησης ή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αναπόφευκτα θα προκαλέσουν περαιτέρω ένταση. Ειδικά δεδομένης της υφιστάμενης καχυποψίας ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτών προς την πράσινη μετάβαση και την κλιματική αλλαγή. Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα άμεσα οφέλη από τις πράσινες επενδύσεις, όπως η τοπική οικονομική ανάπτυξη και η μείωση του κόστους ενέργειας.