ΗΠΑ: Οι Κινεζικές Εταιρείες Φ/Β Αποχωρούν ως Επενδυτές Αλλά Επιστρέφουν ως Μέτοχοι

ΗΠΑ: Οι Κινεζικές Εταιρείες Φ/Β Αποχωρούν ως Επενδυτές Αλλά Επιστρέφουν ως Μέτοχοι
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Δευ, 16 Δεκεμβρίου 2024 - 19:44

Οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών φεύγουν από την “πόρτα” αλλά επιστρέφουν από το “παράθυρο” στις ΗΠΑ, φοβούμενες για τα περιοριστικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση Τραμπ. Οι συνεχείς απειλές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν θορυβήσει τους Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι φαίνονται να μειώσουν την άμεση έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά, διατηρώντας όμως εμμέσως τα συμφέροντά τους

Αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές, η Trina Solar, μία κινεζική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε πως θα πουλήσει το εργοστάσιό της στο Τέξας στη νορβηγική εταιρείας κατασκευής μπαταριών Freyr για 340 εκατομμύρια δολάρια. Μολονότι το ύψος της αγοραπωλησίας είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό, η Trina Solar θα έχει ένα επιπλέον όφελος, λαμβάνοντας το 21% των μετοχών της Freyr. Με αυτόν τον τρόπο, ο κινεζικός κολοσσός διασφαλίζει πως θα συνεχίζει να αποκομίζει κέρδη από την αμερικανική αγορά ηλιακής ενέργειας, ακόμα και αν η διακυβέρνηση Τραμπ υπονομεύσει την ανάπτυξη ΑΠΕ ή θέσει αυστηρότερους περιορισμούς κατά των κινεζικών επιχειρήσεων.

Η στρατηγική της Trina Solar, την οποία πιθανώς θα υιοθετήσουν και άλλες κινεζικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στις ΗΠΑ, ειδικά στους ευάλωτους τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, αποτελεί έναν ακόμα τρόπο για την αντιμετώπιση του “τσουνάμι περιορισμών” που αναμένεται να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ κατά των Κινέζων επενδυτών. Βεβαίως, ο Τραμπ δεν είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια, με τα μέτρα εναντίον των κινεζικών επιχειρήσεων να θεωρούνται δικομματική προτεραιότητα, αλλά και πολλούς τοπικούς αιρετούς να έχουν προειδοποιήσει πως οι κινεζικές επενδύσεις συνιστούν απειλή για την αμερικανική οικονομία και όχι μόνο. Μάλιστα, αμερικανικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συνεργασία με κινεζικές, όπως εκείνη μεταξύ Ford και CATL, έχουν κατηγορηθεί ως «Δούρειοι Ίπποι» για το Πεκίνο.

Αναμενόμενα, οι κινεζικές εταιρείες είχαν προνοήσει να διαμορφώσουν σχέδια εξόδου πριν τις εκλογές, με την ανακοίνωση της Trina Solar να αποτελεί ενδεχομένως την πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν. Εξάλλου, οι ΗΠΑ είχαν καταστεί ένα εχθρικό περιβάλλον και κατά τη διακυβέρνηση Μπάϊντεν, με τις κινεζικές εταιρείες να εξαιρούνται από πολλούς τομείς κινήτρων της κλιματικής νομοθεσίας του Δημοκρατικού Προέδρου. Ωστόσο, οι Κινέζοι επενδυτές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν εντελώς την αμερικανική αγορά, γνωρίζοντας πως αργά ή γρήγορα, οι πράσινοι κλάδοι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.