Η Ουκρανία Ξεκαθαρίζει Ότι Δεν Θα Ανανεώσει μετά την 31η Δεκεμβρίου την Συμφωνία Διαμετακόμισης Ρωσικού Αερίου προς την ΕΕ

Η Ουκρανία Ξεκαθαρίζει Ότι Δεν Θα Ανανεώσει μετά την 31η Δεκεμβρίου την Συμφωνία Διαμετακόμισης Ρωσικού Αερίου προς την ΕΕ
energia.gr
Τρι, 17 Δεκεμβρίου 2024 - 08:30

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να καταρτίσει συμφωνία που θα επιτρέπει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της προς τη Δυτική Ευρώπη, αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε επέκταση της ισχύουσας συμφωνίας με τη Ρωσία. Έτσι, η Ουκρανία ξεκαθαρίζει, για άλλη μία φορά, ότι η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω της επικράτειάς της δεν πρόκειται να παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου. Η παραπάνω γραπτή δήλωση του Σμιχάλ έγινε στην 

εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram αφού ο Ουκρανός πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Ρόμπερτ Φίτσο, και ενώ κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές του να βρουν προμήθειες φυσικού αερίου.

Καθώς απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία, ο Σμιχάλ δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να συζητήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου οποιασδήποτε προέλευσης εκτός από τη Ρωσία. «Για το σκοπό αυτό, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσεγγίσει επίσημα την Ουκρανία σχετικά με τη διαμετακόμιση οποιουδήποτε φυσικού αερίου εκτός από το ρωσικό, φυσικά θα το συζητήσουμε και είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια κατάλληλη συμφωνία», δήλωσε ο Σμιχάλ. «Τόνισα ότι η συμφωνία της Ουκρανίας με τη Ρωσία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου λήγει την 1η Ιανουαρίου 2025 και δεν θα παραταθεί».

Ο Σμιχάλ πρόσθεσε ότι πολλά έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια με τις χώρες της ΕΕ «προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιόπιστες προμήθειες φυσικού αερίου και να αποτραπεί η χρήση οποιουδήποτε τύπου ενέργειας ως όπλο». Η Ουκρανία, εγκλωβισμένη σε έναν πόλεμο 33 μηνών με τη Ρωσία, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι δεν θα επεκτείνει το σχέδιο διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία.

Ωστόσο, η Σλοβακία και άλλες χώρες που λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο διέρχεται μέσω αγωγών στην Ουκρανία, βρίσκονται σε συνομιλίες για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη διακοπή αυτών των ροών όταν τελειώσει η συμφωνία.

Φίκο: Η συνέχιση της διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αφορά ολόκληρη την ΕΕ

Πριν συνομιλήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ο Φίτσο είχε δηλώσει ότι η συνέχιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου δεν ήταν μόνο ένα διμερές ζήτημα για τους γείτονες της Ουκρανίας, αλλά ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ. Είχε προηγηθεί συνομιλία του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα είχε τονίσει ότι στόχευε να εξασφαλίσει συνεχείς προμήθειες από την Ανατολή για να αποφύγει να πληρώσει περισσότερα τέλη μεταφοράς από άλλους προμηθευτές. Η Σλοβακία έχει μακροχρόνιο συμβόλαιο με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

«Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των διαδρομών διέλευσης φυσικού αερίου μεταξύ της Ουκρανίας και των κρατών μελών της ΕΕ», ανέφερε ο Φίτσο σε δήλωσή του. «Η διατήρηση της διέλευσης δεν μπορεί να είναι μόνο διμερές ζήτημα των χωρών που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, αλλά υπόθεση ολόκληρης της ΕΕ».

Νωρίτερα τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, η υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Ντενίζα Σάκοβα είχε αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες αναμένεται να έχουν το 2025 συνολική ζήτηση ύψους περίπου 15 δισεκ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου το επόμενο έτος μέσω Ουκρανίας και βρίσκονται σε συνομιλίες για να εξασφαλίσουν νέες προμήθειες. Η Σλοβακία ελπίζει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Εξάλλου, Σλοβάκοι αξιωματούχοι αναζήτησαν εναλλακτικά σχήματα για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας που δεν θα απαιτούσαν άμεση συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία.

Προσπάθεια για μεταφορά αζερικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει θέσει στόχο να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027. Ορισμένες χώρες της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες θα μπορούσαν να διέλθουν μέσω της Ουκρανίας, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει υπάρχοντες αγωγοί να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά φυσικού αερίου με προέλευση από άλλες χώρες πλην της Ρωσίας.

Η Μολδαβία, ο μικρός πρώην σοβιετικός δυτικός γείτονας της Ουκρανίας, βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για να εξασφαλίσει προμήθειες από την Gazprom και, με την επικείμενη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης, εξετάζει το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.