ΗΠΑ: Η Ανάπτυξη των Εξαγωγών LNG Είναι Ασύμφορη για τους Αμερικανούς;

ΗΠΑ: Η Ανάπτυξη των Εξαγωγών LNG Είναι Ασύμφορη για τους Αμερικανούς;
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 19 Δεκεμβρίου 2024 - 16:56

Ακόμα ένα πλήγμα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επιφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Υπουργείου Ενέργειας, η γιγάντωση του κλάδου LNG που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια δεν απειλεί μόνο την κλιματική δράση, αλλά και τις τσέπες των Αμερικανών καταναλωτών

Η νέα έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ δημοσιεύτηκε χθες και υποστηρίζει πως η ταχύτατη ανάπτυξη της παραγωγής και εξαγωγής ΥΦΑ δεν ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της χώρας. Ο πρώτος λόγος είναι εμφανής: Μολονότι το φυσικό αέριο θεωρείται το «μεταβατικό καύσιμο» για την απανθρακοποίηση, οι εκπομπές που προκαλούνται κατά την εξόρυξη και μεταφορά του είναι εξίσου επικίνδυνες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι άμεσοι ρύποι της βιομηχανίας LNG θα μπορούσαν να αγγίξουν το 25% των συνολικών εκπομπών των ΗΠΑ μέχρι το 2050.

Παράλληλα, το φυσικό αέριο εκπέμπει μεγάλες ποσότητες μεθανίου, δηλαδή του αερίου του θερμοκηπίου που επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και που δεν μπορεί να δεσμευτεί από την ατμόσφαιρα με βάση τις υφιστάμενες τεχνολογίες. Όπως καταδεικνύει η έκθεση, η χρήση LNG δεν μειώνει τόσο τη χρήση των πιο ρυπογόνων καυσίμων, όπως ο άνθρακας, αλλά υπονομεύει την ανάπτυξη των ΑΠΕ που είναι απαραίτητες για την απανθρακοποίηση.

Εκτός αυτού, η έκθεση καταδεικνύει πως οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ μπορούν να ανεβάσουν το κόστος του καυσίμου για τους εγχώριους καταναλωτές. Οι ΗΠΑ ήδη αποτελούν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ΥΦΑ σε διεθνές επίπεδο, έχοντας εκμεταλλευτεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώστε να αναδειχθούν στον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης. Για το 2023, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 11,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα, ποσότητα που αναμένεται να ξεπεραστεί το 2024, ενώ ο στόχος για το 2030 είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών.

Εντούτοις, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει εκτίναξη των τιμών που πληρώνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εφιαλτικό για τις ΗΠΑ, όπου αφενός η ανάπτυξη των ΑΠΕ αναμένεται να τελματώσει για όσο ο Ντόναλντ Τραμπ και οι διάδοχοί του διατηρήσουν τον έλεγχο, ενώ αφετέρου η χρήση άνθρακα καθίσταται όλο και πιο ακριβή. Σε συνδυασμό με την άνοδο της ζήτησης που πρόκειται να καταγράφει εξαιτίας των ψηφιακών υποδομών, όπως τα data centers, η δραματική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δεν μπορεί να θεωρείται απίθανη.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει πως η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών LNG δεν θα βοηθούσε τους συμμάχους και μεγαλύτερους πελάτες των Αμερικανών, όπως η Ευρώπη και η Ιαπωνία, αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει την Κίνα. Η Κίνα αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ΥΦΑ, έχοντας επιτύχει ένα εντυπωσιακά γρήγορο πέρασμα από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, στοχεύοντας ταυτόχρονα να αναπτύξει και την εγχώρια παραγωγή της.

Μολαταύτα, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι το επιτελείο Τραμπ θα αγνοήσει τη συγκεκριμένη έκθεση. Αν και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ γιγαντώθηκε την εποχή Μπάιντεν χάρη στην ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ακόμα περισσότερες εξορύξεις και πτώση του κόστους ενέργειας. Παρόλο που οι παραγωγοί πετρελαίου επιθυμούν να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα αύξηση της παραγωγής ώστε να συγκρατήσουν τις ήδη πτωτικές τάσεις, οι παραγωγοί φυσικού αερίου μάλλον θα καλωσόριζαν μία τέτοια αλλαγή. Επομένως, οι προβλέψεις της έκθεσης μένουν να αποδειχθούν στην πράξη.