Το κρατικό πρακτορείο «Ανατολή», με τίτλο «Επανέρχεται ύστερα από 15 χρόνια το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ», αναφέρει πως αυτό θα είναι εφικτό από τη στιγμή που θα σταθεροποιηθεί η Συρία και θα δώσει εναλλακτική στην Ευρώπη για φυσικό αέριο.
Την ίδια μέρα έχει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα Μilliyet με τίτλο «Η στρατηγική για να γίνει η Τουρκία ενεργειακός κόμβος», όπου αναφέρει ότι με την αλλαγή στη Συρία δημιουργείται μια ευκαιρία για την κατασκευή του αγωγού Κατάρ – Συρίας – Τουρκίας και συνδυαστικά το αέριο που θα παράγει η Αγκυρα από τα κοιτάσματά της θα μπορεί να μεταφερθεί άφθονο στις χώρες της Ευρώπης. Πάντως στην τουρκική εφημερίδα γίνεται αναφορά πως το έργο είναι στρατηγικής σημασίας, αλλά υπάρχει και ο παράγοντας κόστους, καθώς αναλυτές επισημαίνουν πως ήδη το αέριο του Κατάρ μεταφέρεται στην Ευρώπη με πλοία LNG και τονίζουν πως το κόστος κατασκευής του αγωγού ίσως φτάσει τα 25 δισ. δολάρια και άρα το όλο σχέδιο να είναι ασύμφορο.
Πάντως, σε ανάλυση που δημοσιεύεται στο Chathamhouse, τονίζεται ότι «η Τουρκία στη Συρία υποστήριξε τους νικητές και βρίσκεται σε ηγετική θέση για να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα». Σύμφωνα με την ανάλυση, το κόστος της συριακής ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι αγγίζει τα 400 δισ. δολάρια και οι τουρκικές εταιρείες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να εξασφαλίσουν μεγάλα συμβόλαια. Στην ίδια ανάλυση γίνεται αναφορά και σε πιθανότητα μελλοντικής συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Παρόμοια σενάρια δημοσιοποιήθηκαν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet, όπου αναλυτές σημειώνουν πως αυτή η κίνηση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και μια συμφωνία με τη Δαμασκό θα μπορεί να φέρει κέρδη και για τις δύο χώρες, εις βάρος φυσικά της Λευκωσίας. Στην Αγκυρα διαβάζουν ως ευκαιρία την ύπαρξη ενός νέου φιλοτουρκικού καθεστώτος στη Συρία.
Στο τηλεοπτικό δίκτυο Ηaber Global ο ναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιαΐτζι υποστηρίζει πως «αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία). Δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία. Αυτή η συμφωνία θα αποφέρει κέρδη στην Τουρκία, έκτασης 4.000 τ.χλμ., θα χαλάσει το παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων στην Ανατολή και θα δημιουργηθεί μια “τουρκική ασπίδα”, όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια “τουρκική ασπίδα” με τη συμφωνία με τη Λιβύη». Ο κ. Γιαΐτζι θεωρείται από τους αρχιτέκτονες της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ανοικοδόμηση
Εν τω μεταξύ, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, επικεφαλής της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak τόνισε πως η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της χώρας. «Η Τουρκία έχει προτεραιότητα στην οικοδόμηση του νέου συριακού κράτους. Θα υπάρξουν επίσης αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Εμπιστευόμαστε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει την εμπειρία της για την οικονομική ανάπτυξη της Συρίας. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. Θα μοιραστούμε τις κοινές μας στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια και αυτή η νίκη δεν είναι μόνο νίκη του συριακού λαού, αλλά και του τουρκικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζεται πάντως η διπλωματική κινητικότητα στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει πως θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των Οκτώ Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που θα διεξαχθεί σήμερα στην Αίγυπτο με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Γάζα και τη Συρία. Ο Ερντογάν χθες είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και σύμφωνα με την τουρκική προεδρία κατά τη συνομιλία ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας, υποστήριξε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεργαστεί για να δημιουργήσει βιώσιμες συνθήκες που θα επιτρέψουν στους Σύρους να παραμείνουν εκεί και να πραγματοποιήσουν έργα ανοικοδόμησης και αναζωογόνησης.
«Γαλάζια Πατρίδα»
Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίπ Μικάτι και ανέφερε πως η ασφάλεια του Λιβάνου δεν μπορεί να εξεταστεί χωριστά από τη σταθερότητα της περιοχής. Ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην τουρκική προεδρία εξήγησε τους στόχους της χώρας του και ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Ως έθνος, δεν μπορούμε να περιορίσουμε τους ορίζοντές μας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την αποστολή που μας έχει αναθέσει η Ιστορία, να την αποδεχτούμε και να πράξουμε αναλόγως».
Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι «όσοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους μπορεί να μην το καταλάβουν αυτό. Οσοι αναρωτιούνται τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη, στη Συρία, στη Σομαλία μπορεί να μην καταλαβαίνουν αυτή την αποστολή, αυτό το όραμα».
Πυρά κατά της Ε.Ε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εν τω μεταξύ, αντέδρασε στα ετήσια τακτικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. «Στα αποτελέσματα του Συμβουλίου φαίνεται ότι επαναλαμβάνονται οι παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει αντίδραση και για τη στάση της Ευρώπης στο Κυπριακό και αναφέρει ότι «η Ε.Ε. ενεργώντας ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς και αγνοώντας τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη λύσης στο νησί».
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")