Σε μια τέτοια κατάσταση, «υπάρχει πιθανότητα οι Κινέζοι να αρχίσουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές», δήλωσε ο Νοτ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant τη Δευτέρα. «Το βλέπουμε ήδη αυτό να συμβαίνει στην αγορά χάλυβα», συμπλήρωσε. «Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα εξάγει τον αποπληθωρισμό της σε εμάς».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις ΗΠΑ για πιθανή επιβολή εμπορικών δασμών όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να επιβάλει δασμούς σε πολλές χώρες, με την Κίνα στην κορυφή της λίστας του.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι ένας εμπορικός πόλεμος που θα πυροδοτείτο από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ θα επιβάρυνε σημαντικά την οικονομική επέκταση. «Εάν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, θα είναι εξαιρετικά αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη, αλλά και για τον πληθωρισμό», είπε.
Ο Νοτ κινήθηκε σε ανάλογους τόνους με τον συνάδελφό του στην ΕΚΤ. «Υπάρχει, φυσικά, μια σοβαρή πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου και αυτό είναι κακό για μια ανοιχτή οικονομία όπως εκείνη της Ολλανδίας», είπε. Αναφερόμενος σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, ο Νοτ είπε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «έδωσε τη σαφή εντύπωση ότι η Κίνα είναι έτοιμη για οτιδήποτε μπορεί να έρθει από τις ΗΠΑ».
Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε "ξορκίσει" την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου, εξηγώντας πως η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει σε συμβιβασμούς για να αποφύγει μία τέτοια εξέλιξη, ακόμα και αν αυτό σήμαινε την αγορά περισσότερου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, με συνέπεια να αυξηθεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Ουάσιγκτον.