Η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δρομολογεί την έναρξη δραστηριοποίησής της στις τηλεπικοινωνίες από τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε έγινε γνωστό πως σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος (mobile virtual network operator – MVNO). Για τον σκοπό αυτό έχει προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία με τη Vodafone Ελλάδας, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει αυτόνομα τις δικές της υπηρεσίες, αρχικά, στην κινητή και σε δεύτερο χρόνο στη σταθερή τηλεφωνία (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι). Προς την κατεύθυνση αυτή η Volton σχεδιάζει την πρόσληψη νομικού με αρμοδιότητα τη συμμόρφωση του τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Το επιχειρηματικό μοντέλο MVNO –η μίσθωση από τους παρόχους, σε τιμές χονδρικής, τμήματος της χωρητικότητας του δικτύου τους και των κεραιοσυστημάτων τους– στηρίζεται στην ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού σημείων πώλησης κι ενός πιστού πελατολογίου. Ωστόσο, προϋποθέτει γνώση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και κεφάλαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Η Volton στηρίζει τις προοπτικές επιτυχίας του εγχειρήματος στο γεγονός ότι διαθέτει περισσότερους από 200.000 οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες προς τους οποίους σκοπεύει να προσφέρει συνδυαστικά πακέτα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία με «όπλο» το πελατολόγιό της επιδιώκει την εξασφάλιση μιας ακόμη δραστηριότητας άντλησης χρηματοροών, της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ως MVNO.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, προσανατολίζεται στην ύπαρξη τριών τεσσάρων καθετοποιημένων παρόχων και στη λειτουργία σημαντικού αριθμού εικονικών παρόχων. Στην Ελλάδα ο αριθμός των MVNO –παγκοσμίως τοποθετούνται σε χιλιάδες– είναι ανύπαρκτος, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στους νεοεισερχόμενους ενεργειακούς παίκτες στις τηλεπικοινωνίες ανήκει και η ΔΕΗ, η οποία σχεδιάζει, μέσα του 2025, να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία αναπτύσσει στο υπέργειο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δίκτυο οπτικής ίνας, επιδιώκοντας να καλύπτει 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025 από περίπου 500.000 σήμερα. Μέσα στην επόμενη πενταετία η ΔΕΗ θέτει στόχο το δίκτυο οπτικών ινών να καλύπτει 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την εκτιμώμενη αξία των επενδύσεων κατά την τριετία 2024-2026 να τοποθετείται σε 680 εκατ. ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε την απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής και τη συνεισφορά στην 100% θυγατρική της, τη ΔΕH Fibergrid. Επίσης, τον Μάρτιο του 2024 η Fibergrid προχώρησε στην έκδοση από την ΕΕΤΤ γενικής άδειας παρόχου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Μένει να φανεί ποια θα είναι η επίδραση στις τιμές των υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μετά την έναρξη δραστηριοποίησης της Volton και της ΔΕΗ. Οι δύο ενεργειακές επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα διαμορφώσουν ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πακέτο προϊόντων με στόχο να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")