Η κινεζική BYD πέτυχε ένα ανοδικό άλμα στο τέλος του έτους για να φτάσει στα 4,25 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα πέρυσι, μειώνοντας τη διαφορά της από την Tesla Inc. καθώς οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται για το στέμμα του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων με τις περισσότερες πωλήσεις το 2024. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα τη Σενζέν, η οποία σταμάτησε να κατασκευάζει οχήματα που κινούνται μόνο με κινητήρες εσωτερικής καύσης

το 2022, σημείωσε νέο μηνιαίο ρεκόρ πωλήσεων τον Δεκέμβριο, ωθούμενη από τις επιδοτήσεις και την προσφορά επιπλέον κινήτρων στους αγοραστές.

Η BYD πούλησε 509.440 plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 207.734 EVs, ανεβάζοντας τον ετήσιο απολογισμό των πωλήσεων αυτοκινήτων με μπαταρίες σε 1,76 εκατομμύρια. Οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 41% σε ετήσια βάση.

Η άνοδος της BYD ως μάρκας αυτοκινήτων με τις καλύτερες πωλήσεις έρχεται σε αντίθεση με την αναταραχή που αντιμετωπίζει ένας αυξανόμενος αριθμός παλαιών αυτοκινητοβιομηχανιών-κολοσσών, όπως η Nissan Motor Co., η Volkswagen AG και η Stellantis NV. Οι δυτικές μάρκες αυτοκινήτων έχουν αντιμετωπίσει πτώση των πωλήσεων στην Κίνα, ενώ έχουν επίσης μείνει πίσω στη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο στόχος της Tesla

Η Tesla θα αποκαλύψει τα στοιχεία των πωλήσεών της για το τέταρτο τρίμηνο αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η εταιρεία υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ πρέπει να παραδώσει τουλάχιστον 515.000 EV τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024 για να ανταποκριθεί στην πρόβλεψή της για «ελαφρά αύξηση» των ετήσιων πωλήσεων, ή 1,81 εκατομμύρια παραδόσεις, που θα ήταν ένα τριμηνιαίο ρεκόρ για την εταιρεία. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για 510.400 παραδόσεις, λίγο πιο κάτω από τις προσδοκίες της Tesla.

Η BYD έχει μείνει πίσω από την Tesla στις τριμηνιαίες πωλήσεις φέτος. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο, η BYD είχε πουλήσει 1,16 εκατομμύρια EVs, υπολειπόμενη της Tesla κατά 124.100. Ωστόσο, η κινεζική best-seller είδε μια άνοδο το τελευταίο τρίμηνο για να μειώσει το χάσμα με τον αμερικανικό αντίπαλό της.

Με βάση τα στοιχεία της BYD για τον Δεκέμβριο, θα μείνει λίγο πίσω από το να ξεπεράσει την Tesla σε ετήσιες πωλήσεις. Έχει ξεπεράσει την Tesla μόνο μία φορά - σε τριμηνιαία βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Νέα ορόσημα

Η άνοδος της BYD θα συμβάλει στην εδραίωση της θέσης της μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Η άνοδός της στις συνολικές πωλήσεις την φέρνει κοντά στο να ξεπεράσει τη Ford Motor Co. και τη Honda Motor Co. και σε ετήσια βάση.Οι υψηλότερες πωλήσεις θα στείλουν τα ετήσια έσοδα της εταιρείας πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά.
Τα κέρδη της BYD έχουν τροφοδοτηθεί από τις εγχώριες κινεζικές πωλήσεις - και βοηθήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους από τις αυξημένες επιδοτήσεις για να πείσουν τους οδηγούς να εγκαταλείψουν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα τους.
Ο στόχος της να πουλήσει περίπου μισό εκατομμύριο οχήματα εκτός Κίνας έχει μείνει πίσω από τις προσδοκίες λόγω της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στη Βραζιλία, μία από τις μεγαλύτερες υπερπόντιες αγορές της, η BYD ελέγχεται έπειτα από καταγγελίες για συνθήκες σκλαβιάς για ορισμένους εργάτες που κατασκευάζουν ένα νέο εργοστάσιο EV εκεί,

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr