Ο αγώνας για τη δημιουργία επικοινωνιών λέιζερ από δορυφόρο σε έδαφος θερμαίνεται. Πρόσφατα, η Κίνα πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο, που την τοποθετεί μπροστά από το Starlink του Έλον Μασκ. Πέτυχε ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 100 gigabit ανά δευτερόλεπτο στην επικοινωνία λέιζερ από δορυφόρο σε έδαφος. Αυτή η άνευ προηγουμένου ταχύτητα - δέκα φορές μεγαλύτερη 

από το προηγούμενο ρεκόρ τους - ανοίγει τις πόρτες σε μια νέα εποχή τεχνολογιών που βασίζονται στο διάστημα.

Η Chang Guang Satellite Technology, η εταιρεία πίσω από τον αστερισμό Jilin-1, πέτυχε αυτό το κατόρθωμα. Το Jilin-1 αναφέρεται ότι είναι «το μεγαλύτερο εμπορικό δορυφορικό δίκτυο τηλεπισκόπησης υπομέτρων στον κόσμο».

Σύμφωνα με το South China Morning Post (SCMP), τα δεδομένα μεταδόθηκαν μεταξύ ενός επίγειου σταθμού κινητού φορτηγού και ενός από τους 117 δορυφόρους αστερισμών στην τροχιά της Γης.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η πρόοδος δίνει στην Chang Guang Satellite ένα προβάδισμα έναντι του Starlink.

«Το Starlink του Musk αποκάλυψε το σύστημα διαδορυφορικής επικοινωνίας με λέιζερ, αλλά δεν έχει αναπτύξει ακόμα επικοινωνία δορυφόρου με λέιζερ. Πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουν την τεχνολογία, αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας», δήλωσε στο SCMP ο Wang Hanghang, επικεφαλής τεχνολογίας επίγειων σταθμών επικοινωνίας λέιζερ της εταιρείας.

Ο Hanghang πρόσθεσε: «Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε αυτές τις μονάδες επικοινωνίας λέιζερ σε όλους τους δορυφόρους στον αστερισμό Jilin-1 για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά τους, με στόχο τη δικτύωση 300 δορυφόρων έως το 2027».

Κινητός επίγειος σταθμός φορτηγών

Με την τεχνολογική πρόοδο, οι δορυφόροι γίνονται πιο έξυπνοι και καλύτεροι στην καταγραφή λεπτομερών πληροφοριών. Ωστόσο, η αποστολή όλων αυτών των δεδομένων πίσω στη Γη χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους γίνεται εμπόδιο.

Η δορυφορική επικοινωνία, ειδικά με λέιζερ, είναι μια πιο αποτελεσματική και οικονομική λύση.

Για το λόγο αυτό, η Chang Guang Company αποφάσισε να επικεντρωθεί στην τεχνολογία επικοινωνίας με λέιζερ το 2020.

Ο Chang Guang ανέπτυξε ένα συμπαγές τερματικό επικοινωνίας λέιζερ - περίπου στο μέγεθος ενός σακιδίου - ικανό να μεταδίδει δεδομένα τόσο μεταξύ δορυφόρων όσο και από το διάστημα πίσω στη Γη.

Αυτό το προηγμένο τερματικό ενσωματώθηκε στο ωφέλιμο φορτίο ενός δορυφόρου (που ονομάζεται Jilin-1 02A02) που εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο του 2023.

Δεδομένου ότι ο επίγειος σταθμός είναι τοποθετημένος σε ένα όχημα, μπορεί να μετακινηθεί για να αποφευχθούν οι κακές καιρικές συνθήκες και οι αναταράξεις, καθιστώντας τη μετάδοση δεδομένων πιο αξιόπιστη.

Θα δημιουργηθούν πολλαπλοί σταθμοί λήψης σε ολόκληρη την Κίνα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας απόκτησης δεδομένων εικόνας με τηλεπισκόπηση.

Ωστόσο, το επίτευγμα δεν ήταν απλό. Για αυτό το επίτευγμα, η ομάδα ξεπέρασε διάφορα τεχνικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των ατμοσφαιρικών διαταραχών, της γρήγορης κίνησης του δορυφόρου και της διατήρησης της ακριβούς ευθυγράμμισης της δέσμης λέιζερ.

Γρήγορη πρόοδος στην επικοινωνία με λέιζερ

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία σημείωσε ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη τεχνολογιών επικοινωνίας με λέιζερ υψηλής ταχύτητας — τόσο για μετάδοση δεδομένων από διάστημα σε έδαφος όσο και διαδορυφορική.

Για παράδειγμα, το σύστημα είχε προηγουμένως επιτύχει ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 10 Gbps από το διάστημα στη Γη τον Οκτώβριο του 2023.

Η SCMP δήλωσε ότι αυτό το τελευταίο επίτευγμα του ρυθμού μετάδοσης 100 Gbps λέγεται ότι ισοδυναμεί με τη μετάδοση δέκα ταινιών πλήρους μήκους μέσα σε ένα "ενιαίο δευτερόλεπτο".

Αυτή η εξέλιξη στην επικοινωνία λέιζερ από δορυφόρο σε έδαφος θα ενισχύσει σημαντικά τις διαστημικές δυνατότητες της Κίνας. Θα ανοίξει το δρόμο για βελτιωμένη δορυφορική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της πλοήγησης, του διαδικτύου 6G και της τηλεπισκόπησης.

Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, εργάζονται επίσης ενεργά σε αυτήν την τεχνολογία. Για παράδειγμα, το σύστημα TBIRD της NASA πέτυχε ρυθμό μετάδοσης ρεκόρ 200 Gbps το 2023.

Η πρόοδος της Κίνας στα διαστημικά λέιζερ είναι μεγάλη υπόθεση στον παγκόσμιο διαστημικό αγώνα και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο μέλλον της τεχνολογίας και στον τρόπο επικοινωνίας μας.