Το Πράσινο Ταμείο «Δεν Είναι Γκισέ Πληρωμών» - Στροφή στη Χρηματοδοτική Ενίσχυση Φυσικών Λύσεων

Το Πράσινο Ταμείο «Δεν Είναι Γκισέ Πληρωμών» - Στροφή στη Χρηματοδοτική Ενίσχυση Φυσικών Λύσεων
energia.gr
Τρι, 14 Ιανουαρίου 2025 - 16:09

«Τι δεν είναι το Πράσινο Ταμείο; Δεν είναι γκισέ πληρωμών, είναι ένας περιβαλλοντικός οργανισμός που χρηματοδοτεί την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας» ξεκαθάρισε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης

μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Η ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης στην Κλιματική Κρίση 2025 - 2030: 22 σχέδια για την Αστική Θωράκιση & την Κλιματική Ουδετερότητα» που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Το Πράσινο Ταμείο σε όποια συζήτηση το καλούν από την αρχή, όπως στις υποψηφιότητες των ελληνικών κλιματικά ουδέτερων πόλεων, υποστήριξε την κατάρτιση των συμφώνων και των επενδυτικών σχεδίων. Στην ανάγκη υλοποίησής τους, οι απαραίτητες παρεμβάσεις πρέπει να κινηθούν σε δυο άξονες, εκείνους των μεταφορών και της ενέργειας» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, εξαίροντας και τη συμβολή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη. 

«Φέτος», συνέχισε, «είπαμε να αυξήσουμε τα χρήματα που θα διαθέσουμε υπέρ των δήμων, αύξηση που προκύπτει από την εξοικονόμηση χρημάτων από το μεταλιγνιτικό με χρήματα που θα πάνε στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και μετά, στην αύξηση των ποσών που θα διατεθούν υπέρ των δήμων».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, το Πράσινο Ταμείο κατευθύνεται στη χρηματοδοτική ενίσχυση φυσικών λύσεων, όπως η ανάδειξη ρεμάτων, έργα που οι δήμοι θα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν με ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να μην είναι έργα «βιτρίνας» αλλά πολύ ουσιαστικά απέναντι στις πλημμύρες. 

«Σκεφτόμαστε να ενισχύσουμε το πράσινο μέσα στις πόλεις με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τρέχουμε πρόγραμμα για κυκλική οικονομία και εκτός από τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις, χρηματοδοτούμε τα δημοτικά σχέδια μείωσης εκπομπών άνθρακα και ενεργειακής απόδοσης ως κομμάτι μιας συνολικής προσπάθειας γιατί όλα αυτά συγκλίνουν στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Πρόκειται για έναν στόχο φιλόδοξο και δύσκολο και σε χώρες με τις κακές, παλιές, κεκτημένες συνήθειες όπως είναι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, είναι ακόμη πιο δύσκολος αλλά αποτελεί μονόδρομο», πρόσθεσε.