Τα μεγάλα κινεζικά διυλιστήρια, όπως οι Cnooc, Shandong Yulong Petrochemical, και Jiangsu Eastern Shenghong, αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αποφύγουν μία κρίση στην παραγωγή κατά τους επόμενους μήνες. Οι ανησυχίες των Κινέζων, οι οποίοι λειτουργούν υπό τη σκέπη του κρατικού ενεργειακού σχεδιασμού, προκλήθηκαν από τον νέο γύρο κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Σε συνδυασμό με την πιθανότητα αυστηροποίηση κατά του ιρανικού πετρελαίου που θα επιβάλει η κυβέρνση Τραμπ, τα κινεζικά διυλιστήρια, όπως και άλλες μεγάλες αγορές στην Ασία, κινδυνεύουν να χάσουν δύο μεγάλους και φθηνούς προμηθευτές.
Η εικόνα αυτή αντιστρέφει σταδιακά τα δεδομένα του 2024, όταν οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου βρίσκονταν σε πτωτική τάση εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στη βιομηχανία και τις μεταφορές. Ωστόσο, οι φόβοι για τις επιπτώσεις των κυρώσεων, αλλά και την πολιτική που τελικά θα χαράξει η διακυβέρνηση Τραμπ σε μία σειρά τομέων, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου, και ως τούτου αύξηση των τιμών πετρελαίου. Παράλληλα, οι Κινέζοι αγοραστές προτιμούν τις άμεσες παραδόσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την κρίσιμη παραγωγή πετρελαιοειδών κατά τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και γιγαντώνεται τόσο η εορταστική περίοδος, όσο και η περίοδος μετακινήσεων για εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους πολίτες.
Μολονότι ο Τραμπ θα βρεθεί μπροστά σε μία σειρά διλημμάτων, από τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μέχρι την πολιτική για την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν ως προς τη σαφή επιθετικότητά του προς την Κίνα. Επομένως, ασχέτως του ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το Πεκίνο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την εργαλειοποίηση των οικονομικών και ενεργειακών πλεονεκτημάτων των ΗΠΑ κατά της Κίνας.