Η εταιρεία, τεχνοβλαστός του ΑΠΘ, αναπτύσσει τεχνολογία που βοηθάει στην αξιοποίηση ρομποτικών βραχιόνων, επιτρέποντας στους χειριστές να παραμετροποιούν και να επαναπρογραμματίζουν τα ρομπότ μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να απαιτείται τεχνική εξειδίκευση. Το λογισμικό της μειώνει σημαντικά το κόστος για τις εταιρείες και επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε λύσεις αυτοματισμού με τεχνητή νοημοσύνη και χωρίς κώδικα.
Η εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει τις λύσεις της σε πολλές βιομηχανίες, όπως η παραγωγή τροφίμων αλλά και η εφοδιαστική αλυσίδα, παρέχοντας έως και 20% ταχύτερη λειτουργία και σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Μέσω της τεχνολογίας της η Progressive Robotics δίνει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους, την κερδοφορία τους και μειώνοντας το κόστος εργασίας που προκαλεί «πονοκέφαλο» στις εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική startup θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για την ανάπτυξη προϊόντων αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Μέσω της τεχνολογίας της, η ομάδα της εταιρείας με επικεφαλής τους Φώτη Δημέα και Μάριο Κιάτο βρήκε τον τρόπο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, να υιοθετήσουν τη ρομποτική και να μπορέσουν να αυτοματοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια η ρομποτική έχει εξελιχθεί, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους επενδυτές που χρηματοδοτούν τέτοιες ιδέες, σε έναν εξαιρετικά δημοφιλή κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας (Νοέμβριος 2024), υπολογιζόταν πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως που αναπτύσσουν τεχνολογίες γύρω από τα ρομπότ θα αντλούσαν έως το τέλος του 2024 κοντά στα 7,5 δισ. δολ., ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2023, οπότε η χρηματοδότηση των εταιρειών του κλάδου είχε σκαρφαλώσει στα 6,9 δισ.
«Τα ποσά αυτά υπολείπονται σημαντικά των 14,7 δισ. δολ. που συγκεντρώθηκαν το 2021, αλλά καταδεικνύουν πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι ισχυρός και εξακολουθεί να προσελκύει τους επενδυτές και τα κεφάλαιά τους», σχολιάζει το Crunchbase.
Πηγή: Η Καθημερινή