Οταν ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δέχτηκε, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, ένα τηλεφώνημα από τον Ντόναλντ Τραμπ, πιθανώς σκέφτηκε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ήθελε να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Αντιθέτως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μια πρόταση που φέρεται να τον άφησε έκπληκτο: να «καθαριστεί» η Γάζα από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, οι οποίοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν στην Ιορδανία και την Αίγυπτο!
Η αμφιλεγόμενη ιδέα είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν, γράφουν οι Times, από τους συμβούλους του Ρεπουμπλικανού προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Τραμπ, ο οποίος πέρυσι εξήρε τη δυνητική αξία της Γάζας εάν μετατραπεί σε μια απέραντη αγορά ακινήτων…
Τώρα, ο Τραμπ φαίνεται να προσπαθεί να πείσει τον ιορδανό βασιλιά και τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου για τα πλεονεκτήματα του σχεδίου.
Ο Αμπντάλα είχε αποκαλέσει την ιδέα της μετακίνησης περισσότερων παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία «κόκκινη γραμμή», από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος αντιποίνων του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, τον Οκτώβριο του 2023. Ο Σίσι έχει επίσης προειδοποιήσει ενάντια σε κάθε «αναγκαστικό εκτοπισμό», λέγοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε η Αίγυπτος με το Ισραήλ, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια.
Και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τους Times, φοβούμενες όχι μόνο ότι θα η έλευσή τους θα αποσταθεροποιούσε τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και ότι μια αναγκαστική μαζική μετανάστευση θα σκότωνε κάθε προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.
Ωστόσο, οι πιο ακραίοι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητούν εδώ και καιρό την απέλαση των Παλαιστινίων από τη Γάζα και την εποίκηση της περιοχής από ισραηλινούς.
Ενας αναλυτής του τοπικού δικτύου τηλεοπτικού Channel 12 News ανέφερε την Κυριακή ότι τα σχόλια του Τραμπ δεν ήταν ένα «γλωσσικό ολίσθημα», αλλά μέρος μιας ευρύτερης κίνησης σε συντονισμό με το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου πιστεύεται ότι πίεζε ιδιωτικά τον Τραμπ για το θέμα εδώ και μήνες.
Για τους Παλαιστίνιους, θα υπάρξουν αναπόφευκτα απόηχοι της Νάκμπα, ή της «καταστροφής» όπως μεταφράζεται από τα αραβικά, του μαζικού εκτοπισμού τους κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Πάνω από το ήμισυ του αραβικού πληθυσμού της ιστορικής Παλαιστίνης, σχεδόν 1,5 εκατ. άτομα, εκδιώχθηκαν τότε από τα σπίτια τους ή τράπηκαν σε φυγή και δεν επέστρεψαν ποτέ. Υπήρξε άλλη μια μαζική αποχώρηση Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια και μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967.
Ωστόσο, έπειτα από 15 μήνες πολέμου, η Γάζα θα χρειαστεί χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να ανοικοδομηθεί και κανείς δεν έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τους εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους κατοίκους της στο μεταξύ.
Το κύριο εμπόδιο για την Ακροδεξιά του Ισραήλ ήταν πάντα οι αραβικές χώρες της περιοχής και η εκτεταμένη εχθρότητά τους απέναντι στους Ισραηλινούς λόγω του εκτοπισμού των Παλαιστινίων. Ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν επίσης σφυρηλατήσει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, φιλοξενώντας στρατιωτικές βάσεις ή ευθυγραμμιζόμενοι μαζί τους ενάντια στην τρομοκρατία και το Ιράν.
Για τις αραβικές χώρες δεν υπάρχουν ιδιαίτερα καλές επιλογές, επισημαίνουν οι Times. Οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου, μετά τα ΗΑΕ και την Κίνα. Το ίδιο ισχύει και για την Ιορδανία. Η Σαουδική Αραβία, κάποτε ο πιο ισχυρός σύμμαχος των Παλαιστινίων, βασίζεται για την άμυνά της κυρίως σε όπλα και αμυντικά συστήματα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ.
Και οι τρεις χώρες θα πρέπει να εξετάσουν πώς να χειριστούν τον Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη απειλήσει τους στενότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με εξοντωτικούς δασμούς.
Ο Σίσι και ο Αμπντάλα βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με ένα τρομερό δίλημμα: να καταδικάσουν τις χώρες τους ή να καταδικάσουν το παλαιστινιακό όνειρο για τη δημιουργία κράτους;
Tην Κυριακή, πάντως, η πρεσβεία της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, με μια ανάρτηση στο X έκανε σαφές ότι απορρίπτει την έκκληση του Τραμπ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στη χώρα: «Η Αίγυπτος δεν μπορεί να είναι μέρος οποιασδήποτε λύσης που περιλαμβάνει τη μεταφορά Παλαιστινίων στο Σινά», έγραφε η ανάρτηση.
Ο Τραμπ επιμένει: Να πάνε να ζουν «χωρίς βία»
Αλλά ο Τραμπ επιμένει: τη Δευτέρα επανήλθε στην πρόταση, λέγοντας πως θέλει να δει τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας να ζουν «χωρίς βία», ενώ τόνισε πως θα δει «σύντομα» τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον.
«Θα ήθελα να πάνε σε κάποια περιοχή όπου θα μπορούν να ζουν χωρίς ταραχές, χωρίς επανάσταση, χωρίς βία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος σε δημοσιογράφους πάνω στο προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη Φλόριντα στην Ουάσιγκτον.
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι κόλαση τόσα χρόνια (…) Νομίζω πως ο κόσμος θα μπορούσε να ζήσει σε πολύ πιο ασφαλείς περιοχές και πιθανόν πολύ πιο άνετες», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της λύσης των δυο κρατών, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησε: αντέτεινε πως «θα μιλήσω (με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου) στο εγγύς μέλλον. Θα έρθει εδώ».
Δεν αποκάλυψε πότε ακριβώς, πάντως επέμεινε πως το ταξίδι του ισραηλινού πρωθυπουργού θα γίνει «πολύ σύντομα».
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ έριξε το Σάββατο την ιδέα να «νοικοκυρευτεί», να «καθαριστεί» η Λωρίδα της Γάζας, κάτι στο οποίο προφανώς συμπεριλαμβάνει τους κατοίκους της. Είπε πως θέλει να δει τους Παλαιστίνιους που ζουν στον θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από 15 μήνες πολέμου, να πηγαίνουν στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία για να ζήσουν ειρηνικά.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και ανησυχία στον αραβικό κόσμο.
Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε τις προηγούμενες ημέρες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. «Εύχομαι να πάρουν μερικούς. Τους έχουμε βοηθήσει πολύ και είμαι σίγουρος πως θα μας βοηθήσουν κι αυτοί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, αναφερόμενος στον Αλ Σίσι. «Είναι φίλος. Ζει σε πολύ δύσκολη γειτονιά του κόσμου για να είναι ειλικρινής. Αλλά νομίζω πως θα το κάνει, και νομίζω πως ο βασιλιάς της Ιορδανίας θα το κάνει επίσης», επέμεινε.
Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας (2,4 εκατ. άνθρωποι) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της επικράτειας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.
Στον θύλακο συνεχίζει να τηρείται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου. Η πρώτη της φάση αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι 33 ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα κάπου 1.900 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινές φυλακές.
Επίσης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης προβλέπεται να διεξαχθούν έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη: σε αυτή, θεωρητικά, θα απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι και θα τερματιστεί ο πόλεμος. Η τρίτη και τελευταία φάση θα είναι η πιο μακρά: προβλέπει ανοικοδόμηση της Γάζας και παράδοση των πτωμάτων ομήρων που σκοτώθηκαν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον θύλακο.
Η κυβέρνηση του προκατόχου του Τραμπ, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, είχε καταρτίσει σειρά σχεδίων για την μεταπολεμική κατάσταση στη Γάζα, αλλά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά σ’ αυτά μέχρι σήμερα, κάτι που αφήνει να πλανάται αμφιβολία για το κατά πόσον τάσσεται υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.
Protagon.gr